8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияГрацАвстрия ще обяви локдаун за неваксинирани в цялата страна

Австрия ще обяви локдаун за неваксинирани в цялата страна

От 15 ноември в цяла Австрия неваксинираните лица ще могат да напускат домовете си само при строго регламентирани причини

-- Реклама --

От понеделник, 15 ноември, неваксинираните в Горна Австрия и Залцбург ще бъдат в локдаун. Най-вероятно тази мярка ще бъде приложена и за цялата страна. Това става ясно от съобщение на австрийската информационна агенция АРА, която се позовава на предоставения ѝ проект за Наредба за защитни мерки срещу Ковид 19, която би трябвало да влезе в сила още от понеделник, 15 ноември.

___________________________

От 15 ноември Горна Австрия обявява локдаун за неваксинирани

___________________________

В неделя, 14 ноември, канцлерът Александър Шаленберг и здравният министър Волфганг Мюкщайн ще проведат видео конференция с министър-председателите на отделните провинции и ще разгледат възможните допълнителни мерки, които могат да се въведат за овладяване на драстично нарастващия брой новозаразени с коронавирус.

Според АРА Наредбата регламентира само най-общата рамка на предвидения локдаун като всяка провинция може да въведе и допълнителни по-строги ограничения.

Ограничения за неваксинирани

Всеки, който не е ваксиниран или няма документ за преболедувал Ковид 19 (2G), може да напуска дома си само по някоя от следните причини, познати и от предходните локдауни:

  • Да отиде на работа;
  • Да пазарува в хранителен магазин, аптека;
  • Да посети лекар;
  • Да помогне на нуждаещ се;
  • Да излезе за психическо и физическо разтоварване;
  • За задоволяване на религиозни потребности;

Предвиденият локдаун не засяга деца под 12 години.

Ограниченията за излизане на неваксинираните лица имат за цел „да се предотврати рухването на здравната система”.

Новата наредба ще бъде в сила първоначално до 24 ноември. При необходимост тя ще бъде удължена.

На практика не става дума за пълен локдаун, тъй като ресторанти, театри, кина, магазини остават отворени, но в тях ще могат да влизат само ваксинирани и преболедували. С въвеждането на правилото 2G неваксинираните нямаха достъп до културни и спортни събития и заведения, а сега вече няма да могат да влизат и в останалите обекти на търговската мрежа (магазини за дрехи, играчки и др.).

Драматична ситуация

Днес Австрия отбеляза нов рекорд в броя на заразените с коронавирус. Новите случаи за последните 24 часа са 13 152. Настанени в болница са 2 282, а в интензивните отделения – 421 човека. Смъртните случаи са 48. Най-драматична е ситуацията в провинциите Горна Австрия и Залцбург, които имат и най-ниско ниво на ваксинация. Пълен преглед на актуалните данни може да намерите ТУК.

Допълнителни мерки за Горна Австрия

В тази провинция нощните заведения ще останат затворени до 6 декември, а повечето събития се отменят. Носенето на FFP2 маски е задължително във всички затворени помещения, включително и на коледните базари. В заведенията маската се сваля след сядане на масата. В църквите отново се въвежда правилото за един метър отстояние.

Ваксинационно покритие в отделните провинции в проценти

Допълнителни мерки за Залцбург

Задължително носене на FFP2 маски във всички закрити помещения, както и при ползване на услуги с близък физически контакт (фризьор, масаж, козметика). На коледните базари няма да се сервира алкохол.

Допълнителни мерки за Виена

В австрийската столица вече бяха приети по-строги мерки, които са в сила от 15 ноември. В нощните заведения и при посещения на събития с повече от 25 човека се въвежда правилото 2G+, тоест и вакснираните, и преболедувалите трябва да представят актуален PCR тест (валидността му във Виена е 48 часа). FFP2 маските са задължителни във всички затворени помещения, както и за работещите в търговската мрежа и извършващите услуги, налагащ близък физически контакт. На щандовете за бърза консумация също се прилага правилото 2G.

Още в четвъртък здравният министър призова фирмите да изпратят служителите си в домашен офис, в случаите, в които това е възможно.

Ван дер Белен с апел за редуциране на контактите

В апел към правителството и гражданите на републиката президентът Александър Ван дер Белен призова към бързи, последователни и ясни мерки за справяне с тежката ситуация и помоли хората да намалят контактите си поне с 30%.

От понеделник влиза в сила и правилото 3G на работното място, тоест служителите трябва да са ваксинирани, преболедували или да разполагат с актуален PCR тест.

___________________

Австрия: От 1 ноември правилото 3G (ваксиниран, тестван, излекуван) се прилага и на работното място

__________________

На фона сериозния ръст на разпространение на вируса и натовареността на болниците и медицинския персонал лидерът на Партията на свободата планира масова демонстрация срещу локдауна за неваксинирани.

__________________

Още по темата:

Австрия: Новият план за справяне с коронакризата предвижда локдаун за неваксинирани

Австрия въвежда нови строги мерки за овладяване на Ковид. Правилото 2G влиза в сила от 8 ноември

Пълна информация за разпространението на Ковид в Австрия може да намерите ТУК

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации