9.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПредизборна България погледната от Инсбрук

Предизборна България погледната от Инсбрук

18-годишните Авигея и Константин готвят реферат за предстоящите на 14 ноември избори в България. Ето как виждат те българския политически пейзаж

-- Реклама --

Текст Елица Ценова

Инсбрук. Те са млади, пълни с енергия и идеи. Живеят в Инсбрук, учат в гимназии и посещават заниманията по български език. Мечтите им са смели и не признават географски и езикови граници.

Авигея Торосян е на 18 години. Предстои ѝ матура, а след нея е решена да изучава политология, защото един ден иска да има възможността да променя света и в частност ЕС. Засега се опитва да влияе на ситуацията в България като гласува. За първи път е упражнила това свое право на изборите през юли тази година. Ще го направи и сега на 14 ноември.

Константин Малчев все още не е навършил 18 години и не може да отиде до урните. В свободното си време се занимава с музика и подготвя албуми. Вълнува го случващото се в България заради приятелите и роднините, които са там и се надява един ден страната ни да е по-добро място за живот за всички.

_____________________________

Има такава демократична България или за кого ще гласуват студентите в чужбина на изборите на 4 април

_____________________________

По предложение на учителката си в българското училище Мая Цикалова Авигея и Константин се захващат да представят на съучениците си политическа карта на България и да им обяснят защо и как се провеждат избори и между кои партии ще избират на 14 ноември българските гласоподаватели.

Дни преди двамата да представят реферата си, разговаряхме с тях, за да разберем как изглежда предизборна България през очите на млади хора, живеещи в чужбина.

Константин Малчев

България отвън

„От моя гледна точка политиката в България се прави от едни и същи лица, които говорят едно и също, и не допринасят за основна промяна в страната”.

Така изглежда политическият живот в страната ни за Константин.

Погледът на Авигея е сходен: „Всичко е много хаотично, скандално. Човек има много по-големи очаквания към държава член на ЕС. Тъжно ми е като гледам българските политици”.

Младежите събират своите впечатления предимно от коментари на членове на семейството, в разговори с приятели и прочетеното в медиите, рядко гледат и слушат българска телевизия или радио. Сравнението с Австрия идва естествено. „И тук има скандали и корупция, но все пак политиците носят отговорност и подават оставки. Процесите в Австрия са по-прозрачни и всичко е видимо и ясно”. Наблюденията на Константин се покриват напълно с впечатленията на Авигея, която допълва: „Съществена разлика е, че в Австрия хората реагират и използват правната система, за да се защитят. В България сякаш липсва усещане за справедливост, хората не вярват, че нещо зависи от тях и няма искрени опити за изкореняване на корупцията”.

Партийните програми – трудно четими и далеч от младежите

И Авигея, и Константин говорят чудесен български език, умеят да се изразяват писмено и четат дълги текстове с разбиране. Но програмите на партиите, които се борят за място в парламента, силно са ги затруднили. Най-вече защото са скучни и еднообразни. Защото обещават банални неща, но рядко навлизат в обяснения как ще постигнат обещаното. И защото са далеч от техните търсения и искания.

И все пак има избор

Младежите са впечатлени от броя на партиите в България. При толкова голямо разнообразие неминуемо всеки може да намери нещо за себе си.

Авигея Торосян

„Често чувам от роднини, че няма смисъл да се гласува. За мен това не е позиция. Да, изключително трудно е да се припознаеш на 100% с някоя партия и да харесаш всички в ръководството ѝ, но това не е и нужно. Според мен трябва да имаме няколко приоритетни пункта, които да ни харесват.” За Авигея тези важни точки са образование, социална система и здравеопазване. Тя е убедена, че учебната система в родината ѝ трябва да бъде сериозно реформирана и връстниците ѝ да изучават повече обществени науки и история на политиката. „Вярно, че и културата, и туризмът са важни, но преди да се отвори и да се гледа навън, едно общество трябва да се справи със себе си”, убедена е бъдещата политоложка.

Константин признава, че личността на лидера оказва силно влияние при оформянето на симпатиите за определена политическа сила. Така се получава при Слави Трифонов и „Има такъв народ”. Но младежът подчертава, че в една партия има много хора, които представляват интересите на обществото. Според него е добре да се погледнат детайлите, да се сравнят програмите и да се събере повече информация преди да се вземе решение.

Младежки дух в партиите?

В очите на 18-годишните младежи програмите на партиите са писани за „хора над 30 години”. И все пак Авигея и Константин успяват да откроят послания, близки до техните интереси при „Демократична България”, „Има такъв народ” и „Продължаваме промяната”. Това са все сравнително нови политически формации, които още не са участвали във властта и се асоциират с желание за промяна. „Партиите, които отдавна са в управлението, вече са загубили доверието на хората”, смята Константин. Според Авигея предизборният политически дебат е доминиран от скандалите на старите формации, които затъмняват новите лица.

Търсейки своя фаворит, младежите не теглят рязко разделителна линия между десни и леви партии, а залагат по-скоро на идеи, които да отговарят на техните търсения. И ако са намерили своите опорни точки при избора на партия, то при фигурата на президента нещата се оказват по-трудни. Живеейки в Австрия, те не са изложени ежедневно на информационния поток, свързан с изборите и не разпознават лесно всички участници в надпреварата.

_____________________

Всичко за изборите на 14 ноември 2021 + адреси на избирателните секции

_____________________

Младите хора и политиката

Младите хора не само се интересуват от политика, но и не биха се поколебали да се включат активно в политическия живот. Константин проявява интерес към статистиката и следи внимателно графиките с разпределението на гласовете по партии и тенденциите в различните месеци. Като активен млад човек той би се присъединил към политическа формация, чийто идеи споделя. Важно условие за такава стъпка е да получи подкрепа от хора, на които вярва. „В момента виждам кандидати, утвърдени в своите професии, да се впускат в политиката. Дори с изненада открих, че Христо Петков, още познат като Ицо Хазарта, се кандидатира за депутат”.

„Понякога чувам, че политиката е мръсна работа, а това не е така. За съжаление често хората, които правят политика, не са достатъчно чисти.”

За Авигея народните избраници трябва да са искрени, да не лъжат, да не се срамуват да признават грешките си и да се учат от тях, да поставят народа си на първо място и да влагат страст и желание в работата си. Тя с горчивина признава, че повечето политици, които наблюдава в момента, не мислят за интересите на обществото, не уважават и ценят другите, а искат само пари. „Политикът трябва да има искрено желание да направи нещо за хората, трябва да работи, воден от любов към сънародниците си”, вярва 18-годишната гимназистка. В мечтите си тя се вижда като активен участник в европейската политика, защото е убедена, че ЕС е прекрасна идея, но има нужда от промяна.

Авигея и Константин са изчели значително количество статии и коментари по темата „Избори в България 2021”. Готови са да запознаят съучениците си с основни понятия като „избирателна система”, „балотаж”, „популизъм”, „мандат” и др. По-интересното е, че за себе си са подредили основните критерии, по които ще избират на коя партия да се доверят. Най-важният сред тях е политиците да работят за доброто на хората.

__________________

Още по темата:

Стефан Кръстев: Младите хора в България живеят в силен глад за това да се чувстват значими

Ковид 19: Първокурсници в университета – между разбитите очаквания и оптимизма

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации