17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Увеличаване на броя на излекуваните от коронавирус. Учени апелират за затягане...

Австрия: Увеличаване на броя на излекуваните от коронавирус. Учени апелират за затягане на мерките

-- Реклама --

През последните дни в Австрия има значително понижение на темпа на нарастване на новите случаи и в същото време увеличение на броя на излекуваните.

Материалът подготви Емел Бейсин Емин

До 17.00ч. днес по данни от Министреството на здравеопазването броят на позитивните на COVID-19 в Австрия е достигнал 8 105. На фона на това увеличение съответно се е повишил и броят на приетите в болница като това са близо 879 човека, 135 от които се нуждаят от интензивни грижи. За сравнение с предишните дни, за последните 24 часа случаите в Австрия са се увеличили с 596 или само с 8,05 процента. Това е най-малкото увеличение на заболелите с корона вирус през последните две седмици.

Според последните данни излекуваните пациенти вече са  410 или със 185 повече от петък. Положителна е тенденцията не само към нарастване на техния брой, но и на сравнително бързия темп на растеж.

Ако разгледаме по-подробно развитието на ситуацията през последните дни, може да се констатира, че предприетите мерки вече дават резултат. Колкото повече се тества и бъдат отделяни заболелите от здравите толкова по-голяма е вероятността да се снижи по-трайно заболеваемостта. За съжаление, това не може да гарантира, че след постепенното връщане към нормалното ни ежедневие, няма опасност да бъдем в контакт с вируса. Важното тук обаче е да се знае, че благодарение на предприетите мерки този брой на заболели с коронавирус би бил сведен до минимум, съответно тепма на разпространение би се забавил още повече, а това от своя страна би осигурило възможност на здравната система да бъде много по-подготвена за бъдещите COVID пациенти.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Въпреки обнадеждаващата тенденция,

учени призовават за затягане на мерките

Квантовият физик Ханс-Кристоф Нагеръл от Университета в Инсбрук апелира в отворено писмо до министъра на образованието  Хайнц Фасман (ÖVP) за затягане на мерките за ограничаване на коронавирусната епидемия в Австрия. Той смята, например, че въвеждането на изискване за задължително носене на защитна маска в публичното пространство и стриктното прилагане на „социалното дистанциране“ са повече от необходими. Учените виждат модел за подражание в азиатските страни, където хората носят масово защитни маски. Това затруднява инфекцията и по този начин забавя разпространението и, „и по-важното е, че ни води до осъзнаването, че имаме задача да защитаваме другите“, казва друг квантов физик Йорг Шмидмайер при Технически Университет Виена. Нагеръл също добавя, че охранителите в супермаркетите, например, трябва да гарантират спазването на „социално дистанциране“ и нарушенията да бъдат наказвани. Според  физика общата комендантска програма, която е приложена в Ухан, трябва да бъде „сериозно обмислена“ и тук, тъй като това е единственият начин да се държи под контрол пандемията. „По-добре кратко и болезнено спиране на живота ни за няколко седмици, отколкото едно вечно лутане, което ще ни струва много повече икономически и човешки загуби.“, казва Нагеръл. Математикът Петър Маркович от Виенския университет също заявява в имейл до министъра на образованието, че „вече сме загубили твърде много време“ и апелира към него да действа по-решително.

_______________

Още по темата:

Себастиан Курц: Бъдете търпеливи. Ситуацията ще продължи дълго.

Здравният министър Рудолф Аншобер: „Въведените мерки започват да работят”

Защо в Австрия броят на смъртните случаи при коронавирус е сравнително малък?

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации