7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМалките фирми могат вече да подават заявление за получаване на държавна помощ...

Малките фирми могат вече да подават заявление за получаване на държавна помощ до 6 000 евро

-- Реклама --

Седмица след като правителството на Австрия прие пакет с мерки на стойност 38 млрд. евро за справяне с икономическите последици на кризата, породена от коронавируса, то обяви начина по-който тези средства ще се разпределят. На пресконференция в четвъртък, 26 март, канцлерът Себастиан Курц и вицеканцлерът  Вернер Коглер представиха плана за действие.


Правителството прие пакет с мерки на стойност 38 млрд. евро за спасяване на бизнеса


Малките фирми, едноличните търговци, самоосигуряващите се лица, както и сдруженията ще бъдат подпомагнати чрез т.нар. Härtefallfond. Те ще получат за следващите три месеца  до 6 000 евро. „От тези пари не трябва да се връща нищо”, подчерта вицеканцлерът Коглер. За тази цел са заделени 1 млрд. евро.

За фирми, които са официално са застрашени да прекратят дейността си, ще бъдат раздадени 15 млрд. евро. Тук се включва целият търговски сектор (без дрогериите, хранителните магазини и аптеките) – хотели, ресторанти, туристическия бранш, фитнесклубове и др.

9 млрд. евро са предвидени за гарантиране на банковите кредити.

Плащания още от следващата седмица

Целта на правителстовто е колкото е възможно по-бързо и с по-малко бюрократични спънки бизнесът да получи пари. Плащанията за малките фирми ще започнат още през следващата седмица.


Полезни адреси, когато търсите данъчни и счетоводни услуги в Австрия

Специалист по кредитиране на недвижими имоти


Мерките в детайли

Спешна помощ: най-голямата част от отпуснатите средства отива за фирмите, които са застрашени от закриване – от текстилната индустрия до фирмите, които предлагат услуги за свободното време. Една фирма може да поиска помощ в максимален размер от 120 млн. евро за три месеца. В случая става дума за смесица между кредит и субсидия. Както поясни финансовият министър Гернот Блюмел до три четвърти от сумата трябва да покрие оперативните разходи, останалите ще трябва да се върнат. Той призова за колкотое възможно повече добра воля и контрол при разпределението на тези пари. Както поясни министърката на икономиката Маргарет Шрамбьок, държавна помощ няма да се отпуска на предприятия, които са съкратили своите служители.

Härtefond: Еднолични търговци, малки фирми, самоосигуряващи се лица и хората със свободни професии могат да поискат помощ от този фонд. Те имат право на максимум 6000 евро за три месеца . Като първа стъпка имат възможност веднага да получат 1 000 евро. Първото плащане може да бъде получено възоснова на заявена от фирмата сума, която сама преценява от колко средства спешно се нуждае. За следващите месеци сумата ще се преценява спрямо досегашните доходи на фирмата. Получените средства не трябва да се връщат.  Възможно е да бъдат направени и контролни проверки, за да се избегнат злоупотреби. Отговорна за разпределянето на тези средства е Търговската камара.

Заявление за получаване на такава помощ може да се подаде до края на 2020 година.

Подаване на заявление ТУК

Отсрочки за плащане: Близо една четвърт от спасителния пакет е предвиден за намаляване на авансовите плащания и отсрочване на данъците. Самонаетите лица могат, например, да платят вноските си за социално осигуряване по-късно. Освен това могат да се намалят данъкът върху доходите и корпоративният  данък.

Наред с отсрочванията фирмите имат възможност да договарят и плащания на части.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации