6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Социалистическата партия и Партията на свободата са с изравнени позиции в...

Австрия: Социалистическата партия и Партията на свободата са с изравнени позиции в предстоящите избори, сочи проучване

-- Реклама --
снимка Pixabay

Пет седмици преди извънредните парламентарни избори в Австрия резултатите от предварителните проучвания показват, че партиите ще водят тежка битка за всеки глас.

Проучване на Института за изследване на общественото мнение Unique, направено по поръчка на списание Profil ,сочи, че консервативната Народна партия (ÖVP) категорично запазва преднината си и все още твърдо държи 36% от избирателите. Най-оспорвана ще бъде надпреварата между Социалистическата партия (SPÖ) и Партията на свободата (FPÖ), които в момента регистрират изравнени позиции – всяка по 20%. NEOS могат да разчитат на около 9%, а Зелените достигат двуцифрено число и се очаква да спечелят около 12% от гласовете. Листа Пилц едва събира 1%.

Себастиан Курц продължава да бъде най-предпочитания политик за канцлер на алпийската република и води убедително с 32%. Въпреки солидната преднина пред  другите кандидати, подкрепата за него продължава да намалява и е спаднала с 5 пункта спрямо юли. Ако канцлерът можеше да се избира директно, близо 15% биха гласували за председателя на Партията на свободата Норберт Хофер, 12% за шефката на Социалистическата партия Памела Ренди-Вагнер. Беате Майнъл-Райсингер (NEOS) и Вернер Коглер (Зелени) са предпочитани за ръководни япост от 7% от гласоподавателите, а Мария Щерн от Листа Пилц – от 1%.


Австрия е пред предсрочни избори заради „Ибисагейт”

Хайнц Кристиан Щрахе се оттегли от поста на вицеканцлер. Негов заместник като шеф на Партията на свободата ще бъде Норберт Хофер


След „аферата Ибица” според цитираното изследване за 60% от хората Партията на свободата не е способна да участва в управлението. Себастиан Курц също е загубил много от имиджа си след скандала с бившия шеф на тази партия Хайнц Кристиан Щрахе като 47% от запитаните споделят това мнение. В същото време подкрепата за Зелените нараства, както и желанието на гласоподателите те да влязат в бъдещето правителство.

Това е първото изследване, проведено след последните разкрития за противоречива практика за финансиране на Народната партия и за връзките на Партията на свободата с Казино-Аустрия.


Бригите Бирлайн – за първи път жена е начело на правителство в Австрия

Австрия: Народната партия на Себастиан Курц води категорично в предварителните проучвания за парламентарните избори


Друго социологическо проучване, направено само преди няколко дни, показва, че близо 66% от хората с право на глас вече са решили за кого ще гласуват – 45% са категорични, а 21% се определят като почти сигурни. 20% по-скоро не знаят, а 7% не са сигурни, други 7% са категорични, че все още нямат представа. Тези данни отново показват, че се очертава напрегната избирателна кампания и битка за всеки глас.

Припомняме, че на 29 септември 2019 г. австрийците ще трябва да изберат нов парламент, който след това да излъчи правителство. До предсрочни избори се стигна след като през май бе излъчен скандален запис, показващ председателя на Партията на свободата, тогава и вицеканцлер, да обсъжда свободно с предполагаема племеница на руски олигарх възможностите за политическо влияние в страната. Междувременно Бригите Биерлайн стана първата жена канцлер в алпийската република след като бе посочена от президента Александър Ван дер Белен като временно изпълняваща канцлерската длъжност до провеждане на нови парламентарни избори през септември.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации