14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПърви „първи учебен ден“  - осем кратки съвета как да се справим...

Първи „първи учебен ден“  – осем кратки съвета как да се справим с промяната

-- Реклама --
първи учебен ден в Австрия
снимка Pixabay

 

Материалът е подготвен със съдействието на Симона Захариева, учител в бълагро-австрийското училище за занимания в свободното време „Св.св.Кирил и Методий“

Едно от многото „първи“ неща, които родителите записват в дневника на своите деца след първото зъбче, първата дума, първите крачки е първият учебен ден. Последните дни от ваканцията обикновено са посветени на подготовката за първия учебен ден. Когато той се случва в чужда държава, особено ако сте отскоро в Австрия и не познавате добре особеностите на местната система, наред с вълненията, изплуват и много притеснения.
Ето и няколко практични съвета как да се справите със стреса от новото начало.

Раницата – всеки родител иска да е удобна, лека и модерна. На пазара има много и разнообразни модели, но при избора е важно да се съобразите с мнението на бъдещия първокласник, защото е важно детето да харесва раницата си.

Учебни пособия – някои раници се продават в комплект с всичко необходимо за училище, включително несесер и торбичка за спорт. Най-често обаче учителите имат специфични изисквания и дават списък с необходимите неща. Не е добра идея да купувате учебни пособия преди да сте видели списъка. При избора на цветни моливи е добре да се спрете на тези с триъгълна форма, тъй като с тях децата лесно свикват да ги държат правилно. Освен стандартните лепило, ножички, гума, острилка, малка линия, ще ви бъдат необходими още домашни чехли, които детето да носи в училище, дъждобран, който да стои в раницата, подложка за хранене, кутия за храна (Jausenbox) и бутилка за вода. В австрийските училища от 1-ви до 4-ти клас няма закусвалня или място, от където учениците да си купят закуска. Ще трябва да приготвяте здравославно ядене всеки ден.


Първи учебен ден в австрийското училище

Какво да сложа днес в Jausenbox?


Фунията – по традиция първокласниците носят фуния пълна с лакомства. Имайте предвид, че в Австрия не е прието да се подаряват цветя на учителите.

Дневен режим – силно препоръчително е още в последните седмици от ваканцията бъдещият ученик да започне да си създава режим за ставане, сутрешен тоалет и закуска. Това ще намали първоначалния стрес.

Оценки – в първи клас учениците не получават оценки. Те са задължителни от втория семестър на втори клас.

Ред и организация – добре е детето да има създадени навици да подрежда нещата си. Те ще му помогнат по-лесно да организира времето си и да се грижи за учебните си пособия. Последните дни преди началото на учебната година може да разучите и пътя до училището като обърнете специално внимание на местата за пресичане. Въпреки че дълго време родителите водят и взимат децата от началното училище, добре е те да знаят как да се ориентират по улиците.

Приемане на критика – много деца за първи път се сблъскват с критично отношение към тях едва в училище. Тогава и най-малкият неуспех се превръща в драма. Опитайте се да обясните на малчуганите, че няма нищо страшно от време на време да губят или да не могата да направят едно или друго нещо. Така малчуганът по-леко ще приема забележките и ще избегнете излишни недоразумения.

Търпение – учебните часове са дълги и често децата нямат търпение да започнат да се занимават с нещо друго. Приучаването на търпение и оценка на ситуацията в важно умение за първокласниците. Може да опитате, докато играете или моделирате нещо заедно, да помълчите и да се опитате да се концентрирате в заниманието.

Да не забравяме, че началото на учебната година е истинско предизвикателство и за родителите. Към обичайния ежедневен стрес се прибавя и нов, затова е важно да се заредите с търпение и да се опитате да преминете през първата учебна година максимално безболезнено. Направете разумна програма за извънкласни занимания и не претоварвайте детето, а и себе си. Трябва да имате достатъчно време и търпение да помагате на детето, защото за него всичко това е ново.То ще се сблъсква с непознати неща и трудности, трябва да сте търпеливи и да го подкрепяте. Всяко начало е трудно.


Езиков консултантски център Linguamulti – индивидуални консултации и семинари за родители, отглеждащи деца в многоезична среда

Austria for beginners – неправителствена организация, която помага на новодошлите чужденци да се справят с правните и административни процедури в Австрия.


Учебната година във Виена, Долна Австрия и Бургенланд започва на 2 септември. В останалите провинции – седмица по-късно. През учебната 2019/2020г. близо 85 400 деца за първи път ще седнат на чина в училище.

______________

Още по темата:

Евтимия Радева-Кулниг, психотерапевт: Отделяйте време на децата си

Записване за новата учебна година  2019/2020 в българското училище „Св.св.Кирил и Методий” във Виена

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации