10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Споделена икономика и социална отговорност

Австрия: Споделена икономика и социална отговорност

-- Реклама --
споделена икономика
снимка dollarphotoclub

За младото поколение понятието „споделена икономика”(sharing economy) е нещо обичайно и безкрайно необходимо. Новият модел на предлагане и получаване на стоки и услуги чрез обществени онлайн платформи, при който цената/услугата са споделени от няколко човека се наложи в практиката, а споделените коли, апартаменти и пътувания вече се превърнаха в успешен бизнес. Има обаче неща, които се разменят абсолютно безплатно. Дали пък вече не говорим за нов модел – на споделените подаръци?

Живеем с консуматорско общество, което в презадоволяването си стига до момента, в който изхвърля твърде много – от храни и дрехи до книги и полезни вещи. В същото време има хора, които едва оцеляват на граница на абсолютния минимум. Събирането на двете противоположности отдавна е цел на различни граждански и доброволчески организации и сдружения, ангажирани с опазването на околната среда, възпитаване на социално отговорно общество или просто хора, които искат да помагат на другите. Инициативата да се намали изхвърлянето и в същото време да се помага на хората в нужда от години набира сила и в Австрия. Местата, където могат да се оставят и взимат ненужни вещи (Tauschgeschäfte), стават все повече и по-популярни.

Ето и какво най-често се споделя напълно безплатно.

Храна

Зад идеята, тръгваща от Германия,  стоят хора, активно ангажирани с проблема с унищожаването на годна за консумация храна – Валентин Турн (създател на филма „Вкусът на боклука”) и Щефан Кройцберг (автор на книгата „Унищожителят на храна”). В средата на 2012 г. заедно с други ентусиасти те регистрират свое сдружение, а през  декември в интернет пространството се появява и сайтът Foodsharing.de.  Първоначално  той е официално представен само в Кьолн, Берлин, Кройс Щайнфурт и Лудвигсбург. Днес жителите на повече от 20 големи германски града са активни участници в платформата.

Инициативата Food Sharing се развива успешно и в Австрия. В множество ресторанти и кафенета могат да се видят хладилници (Fair-Teiler), в които хората оставят годна за консумация храна, а всеки нуждаещ се, може да мине и да вземе каквото му е необходимо. „Често преди да заминат на почвка хората откриват, че в хладилника им има зеленчуци, яйца, плодове. Вместо да ги изхвърлят в кофата, те могат да ги оставят в някой от пуктовете за събиране на храна и така те да бъдат оплозотворени”, казва Вера, която отговаря за един от пуктовете във Виена. Списък може да намерите ТУК.

Книги

Нямата вече място за книги? Предпочитате да купувате всичко за четене в електронен вариант? Сменяте жилището и няма къде да поберете библиотеката си? Вместо със свито сърце да захвърляте любими книги, оставете ги в някой от книжните шкафове. Там пък може да намерите отдавна търсено заглавие, което да вземете напълно безплатно. Такива шкафове има на много места във Виена. Още през 2015 г. Община Виена започна инициативата „Библиотека в телефонната кабина”, изпълвайки ненужните вече телефонни бутки с книги. На три места в столицата има бутки на сдружение „Offener Bücherschrank”, където също свободно може да оставите или вземете книга. Те са на ъгъла на Zieglergasse-Westbahnstrasse, ъгъла на Grundsteingasse и Brunnengasse и Heinz Heger Park).

Полезни адреси на български консултанти, експерти, магазини, фирми, институции, църкви, училища в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Дрехи

Има много начини да се освободите от ненужните вече дрехи, помагайки на друг – да ги дарите на някой благотворителен базар в местната църква или друга организация, да ги оставите в контейнерите на Каритас или да участвате в някой от базарите за размяна на дрехи.

От около година изникват т.нар. Kostnix-Laden – малки магазинчета, в които може да се „пазарува” без пари. Принцъпът е прост – всеки, който иска, може да остави дрехи и аксесоари – важното е да са в добро състояние. От друга страна, всеки, който си хареса нещо, може да го вземе без да заплаща. При желание, може да дари скромна сума с благотворителна цел. Такова магазинче има в Майдлиг на ъгъла на Ratschkygasse 14/Erlgasse, което работи три дни в седмицата. В края на август такъв кът ще се появи във фризьорския салон на Силвия Варзаме на Höfergasse в 9-и район на австрийската столица. За сайта vienna.at тя споделя, че ще се радва в нейния квартал да започне инициатива срещу прекомерното изхвърляне на вещи.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации