22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия е пред предсрочни избори заради „Ибисагейт”

Австрия е пред предсрочни избори заради „Ибисагейт”

-- Реклама --

Канцлерът Себастиан Курц поиска предсрочни избори. Президентът Александър Ван дер Белен се съгласи.

снимка Ройтерс

След дълго чакане и отлагане на началния час на изявлението канцлерът Себастиан Курц най-после обяви: „Достатъчно!” „Имаше много ситуации, в които трудно ми се удаваше да оправя всичко“, каза той, визирайки не малкото скандали, в които членове на Партията на свободатат постоянно се забъркваха. Той призна, че често му е било трудно да замълчи, но след появата на видеото „Ибиса” „трябва честно да кажа: стига толкова.“ Курц поясни, че не може да управлява в коалиция със Социалистическата партия, тъй като имат прекалено различни позиции по ключови въпроси, а останалите партии в парламента са твърде малки. Затова той поиска от президента да насрочи нови избори.

Изявлението на Александър Ван дер Белен дойде малко по-късно, като той потвърди, че насрочването на нови избори е най-доброто решение за излизане на страната от създалата се криза. Утре ще станат известни по-нататъшните стъпки в тази посока.

В изказването си Ван дер Белен подчерта, че показаното видео разкрива „притеснителни образи”. „Никой не бива да се срамува от Австрия „Искам да кажа на всички: Не сме такива”, каза още австрийският президент.

По думите му демонстрираното на записа поведение от Щрахе и Гуденус показва крещящо „неуважение“ към гражданите. „Такова неуважение не толерирам,“ добави държавният глава, чийто основен противник на изборите бе Норберт Хофер от Партията на свободата. Според него оставките са едва началото, но е нужно „чрез изпълнителната и съдебната власт“ да се даде подробно обяснение на случилото се, тъй като „австрийците имат право на правителство, на което могат да се доверят“.


Хайнц Кристиан Щрахе се оттегли от поста на вицеканцлер. Негов заместник като шеф на Партията на свободата ще бъде Норберт Хофер

Австрия: Хиляди демонстрират пред канцлерството с искане за оставка на правителството


Въпреки че с решението си Курц на практика изпълни искането на хилядите демонстранти, събрали се пред канцлерството с искане за оставка на цялото правителство, изказването му бе посрещнато и с критика. Председателката на Социалистическата партия Памела Ренди-Вагнер веднага подчерта, че в Курц е закъснял с реакцията си и по никакъв начин не е поел отговорност за случилото се. „Сякаш той не е бил част от тази коалиция и не е знаел какво прави коалиционният му партньор”. В тази насока бе и изказването на шефката на NEOS.

Някои политически анализатори също са на мнение, че Курц трябва да поеме отговорност за случилото се, тъй като благодарение на него Партията на свободата влезе в правителството. Той би трябвало да е наясно с всички рискове от това да има крайнодясна партия за партньор. „За съжаление експериментът не проработи”, заключи австрийският политик проф.Петер Филцмайер, който днес цял ден следеше ситуацията като коментатор за ОРФ. Това правителство издържа само 555 дни и второто най-кратко управлявало в историята на алпийската република.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации