16.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикаПротестиращите във Виена българи подписаха петиция до Европейската комисия (видео)

Протестиращите във Виена българи подписаха петиция до Европейската комисия (видео)

-- Реклама --

Текст и снимки Меланж Булгарен

За трети пореден път Карлсплац събра българи, живеещи в Австрия, на протест срещу корупцията и мафията, обсебили България. Това бе четвъртият протест, издигащ лозунги с искане за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, който се провежда в австрийската столица за последния месец.

Първият протест бе пред сградата на българското посолство, а следващите два бяха шествия със знамена и плакати по централните улици на Виена, които десетки българи скандираха „Оставка!”.


Българи във Виена казаха „Не сте сами“ на сънародниците си в България

Виена: Десетки българи участваха в протестно шествие с искане на оставка на премиера Борисов


Този път организаторите заложиха на друг формат и издигнаха и нови искания. Важен момент бе прочитането и подписването на специална петиция, адресирана към ЕК, в която се настоява страните от ЕС да обърнат внимание на случващото се в България и да вземат отношение по повдигнатите въпроси, свързани с липсата на реална реформа в съдебната влас, на срастването на мафията и държавата, на престъпното изразходване на европейските средства за облагодетелстване на определени олигархични кръгове. Текстът на петицията може да бъде прочетен ТУК

Присъстващите бяха категорични, че действия от страна на европейските институции са крайно нужни, а мълчанието на Европа може да доведе до отчуждаване и евроскептицизъм сред младите. Макар че се чуха различни мнения за начините, по които могат да се развиват протестите и как да се реагира на действията на Борисов, демонстрантите бяха категорични, че тяхно фундаментално искане си остава оставката на премиера и на главния прокурор.

Петицията ще бъде качена и онлайн, така че да стане достъпна за повече хора, които да подкрепят исканията. Организаторите очакват и точен ден и час за среща с представител на европейските институции в Дома на Европейския съюз на Wipplingerstr.35, когато официално ще връчат документа.

От протестиращите:

„Който и да поеме управлението в България, трябва да знае, че да си на власт е некомфортно, че хората вече следят всяко действие и гражданското общество е готово да реагира на несправедливостите”.

„Ние сме тук, защото искаме един ден да се върнем в България и да намерим благоприятна среда за развитие и прилагане на знанията, които сме придобили в тукашните университети”.

„С искането си за свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията, Бойко Борисов за пореден път демонстрира безгранична наглост. Но в действията му вече прозира и страх – той се опитва да печели време. Протестите играят много важна роля, защото стрестнаха управляващите и те заговориха уж за промени. Само че техният кредит на доверие е напълно изчерпан и те трябва да си ходят. Затова идвам на всеки протест и казвам „оставка”.

В знак на несъгласие с мълчанието на ЕК, протестиращите завързаха очите си с тъмносиня превръзка и издигна лозунка „ЕС, сляп ли си?”

Протестиращите в чужбина българи все повече се обединяват в обща мрежа. Днес протести се провеждат в Берлин, Лондон, Париж, Монреал, Бостън, в Австралия, Нова Зеландия и в Канада. Всички те са част от движението „Не сте сами”, което изразява солидарност с демонстрациите в България. Вече е създадена и обща мрежа „Протестите по света„, в която българите могат да изпращат своите послания чрез видео.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации