22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияПротест Виена3 е и срещу бездействието на европейските институции спрямо случващото се в...

Протест Виена3 е и срещу бездействието на европейските институции спрямо случващото се в България

-- Реклама --

Днес във Виена ще се проведе поредният протест в подкрепа на сънародниците в България, които вече повече от месец настояват за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Те настояват за промяна в страната, реална борба против корупцията и обвързването на държавата с олигарси и мафия, за съдебна реформа, за свободни медии и се обявяват против полицейското насилие.


Протестите с искане на оставка на Борисов и Гешев продължават и във Виена


„Целта на днешния протест във Виена е да се подпише петиция, в която изразяваме недоволството си от мълчанието и бездействието на европейските институции спрямо случващото се в България“, обявиха още организаторите.

Искаме официална позиция от страна на ЕС по следните въпроси:
– липсата на съдебна реформа в България;
– съмненията за срастване на съдебната с изпълнителната власт в България;
– съмненията за злоупотреби със средства от фондове на ЕС от страна на изпълнителната власт;
– силно ограничената медийна свобода в България;
– абсолютният провал на правителствата на Борисов в борбата с корупцията.

Въпросът е защо се подкрепя правителство, което позволява това?

Ето и самия текст на петицията, която всеки желаещ може да подпише днес по време на протеста на Карлсплац от 13.00 до 15.00 ч:

До
Haus der Europäischen Union
Wipplingerstraße 35
A-1010 Wien
E-Mail comm-rep-vie@ec.europa.eu
Виена, 19.08.2020

Уважаеми дами и господа,

С настоящето писмо се обръщаме към Вас с молба да обърнете внимание на случващото се в България вследствие изпадането на българската съдебна система и други ключови институции в ръцете на олигархична мафия.
През последните няколко месеца лидерът на партия „Да, България“ Христо Иванов, репортерите от сайта Биволъ, организация „Боец“, както и други организации и кампании съставиха една безпрецедентно ясна картина, как един кръг от олигарси ефикасно е успял да създаде паралелна държава в България, която упражнява властта чрез бизнеса, съдебната система, медиите, полицията и апаратурата за сигурност. Българската мафия произхожда от Държавна сигурност – шпионската служба от епохата на комунизма – и се възползва от безсилието на съдебния надзор на ЕС, като по този начин успя да разшири обхвата си, използвайки известната от онова време тактика на заплахи и компромати.
Най-големите проблеми са свободата на медиите и правосъдната система. Появяват все повече сведения за това, че съдебната система в действителност е инструмент за заплахи, изнудвания и държавни превземания. Десетките хиляди протестиращи по улиците на София и други градове, които ние подкрепяме, призовават не само за оставката на Борисов, но и на главния прокурор Иван Гешев.
Свидетели сме за това как европейските лидери мълчат относно очевидно нарастващите доказателства, че една страна от ЕС нагло се противопоставя срещу демократичните и правни норми на блока, както и че те не успяват да критикуват София заради бруталните действия на полицията спрямо протестиращите и атаките срещу журналисти.
Смятаме, че ЕК трябва да бъде способна да гарантира минимални норми за върховенство на закона в държава-членка, каквато е България. Вместо това изглежда, че Европейската комисия, която трябва да действа като гарант на договорите на ЕС, умишлено си затваря очите за случващото се в България, макар и за всички да е очевидно, че европейските фондове са жизнената сила на мафията. Това ниво на превземане на държавата в България стана възможно само чрез лесното и безконтролно използване на средства от ЕС.
Нарушенията на правовата държава в България са проблем, включително за ЕС. Страната е в хаос и то въпреки съществуването на механизма на ЕС за сътрудничество и проверка на съдебната реформа и борбата с корупцията. Комисията дава на България странно позитивни оценки и доклади, докато в същото време фактите сочат, как поглъщането на държавата от мафията се задълбочава.
Като омекотява надзора върху съдебните реформи и едновременно с това подклажда корупцията чрез европейски фондове, доверието в ЕС е поставено под въпрос. Бездействието на лидерите на ЕС и на Европа по отношение на ситуацията в България може да доведе до засилено отчуждение и евроскептицизъм сред младите граждани на Съюза в България (но не само), където доверието в институциите на Брюксел обикновено е по-голямо, отколкото в националните правителства и едно от най-високите в ЕС.

Какво цели нашият протест?
Искаме официална позиция от страна на ЕС по следните въпроси:
– липсата на съдебна реформа в България;
– съмненията за срастване на съдебната с изпълнителната власт в България;
– съмненията за злоупотреби със средства от фондове на ЕС от страна на изпълнителната власт;
– силно ограничената медийна свобода в България;
– абсолютният провал на правителствата на Борисов в борбата с корупцията.
Въпросът е защо се подкрепя правителство, което позволява това?

С уважение:
Българите в Австрия и в чужбина, подкрепящи протестите в България, както и всеки който споделя горенаписаното и се чувства съпричастен.

Подробности за събитието може да следите ТУК

Протест Виена 3

КОГА: 16 август (неделя) от 13.00 до 15.00 ч.

КЪДЕ: Карлсплац (линия U1, U2 и U4 на виенското метро)

Българите в чужбина продължават да протестират срещу корупцията и мафията в Родината. На 16 август паралелен протест ще се проведе в Амстердам, а на 23 август – в Брюксел.

__________________

Още по темата:

Българи във Виена казаха „Не сте сами“ на сънародниците си в България

Виена: Десетки българи участваха в протестно шествие с искане на оставка на премиера Борисов

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации