8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияВиена: Десетки българи участваха в протестно шествие с искане на оставка на...

Виена: Десетки българи участваха в протестно шествие с искане на оставка на премиера Борисов

-- Реклама --

Текст и снимки Меланж Булгарен

Десетки българи, живеещи в Австрия, се присъединиха днес към шествието, организирано в подкрепа на протестите в България. Със скандирания „Оставка“, „Мафията вън“, „Борисов, ходи си“ те преминаха по централните виенски улици.

Шествието започна в 13.00 ч. от Кюнплац, премина през емблематичната Кертнерщрасе, за да достигне до централния площад „Св.Стефан“. Пред величествената катедрала в центъра на австрийската столица бе и първата спирка на събралото се множество. След това те се отправи към музея „Албертина“, а оттам към църквата „Св.Карл“. Много виенчани проявиха интерес към изявата на сънародниците ни и кимаха с разбиране, когато протестиращите обясняваха исканията си. А те са ясни – оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, край на корупцията и изгонване а мафията от държавата. „Искаме България, в която да живеем спокойно и сигурно“, каза Симеона, издигайки високо плаката си с искане за оставка.

Шествието приключи пред сградата на българското посолство. Този път от там не излезе никой, за да разговаря с протестиращите и да приеме протестното писмо, което бе подписано от над 150 човека. След прекрасна рецитация на стихове и дружно изпълнение на националния химн протестиращите се разотидоха. „Дано най-после да постигнем нещо. Омръзна ми България да се споменава като най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС“, заключи Албена преди да прибере знамето.

Протестното шествие премина с много настроение и при перфектна организация.

Припомняме, че на 16 юли във Виена се проведе първият протест с искане за оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев. Тогава посланик д-р Иван Сираков излезе сред събралото се множество, а по-късно прие връчената му подписка.

Протест, 16.07.2020 г.

_______________

Още по темата:

Българи от Виена подкрепиха исканията за оставка на премиера Борисов и главния прокурор Гешев

Колко още ще се мразим и делим

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации