16.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия пред разхлабване на ограничителните мерки и изграждане на "новото нормално”

Австрия пред разхлабване на ограничителните мерки и изграждане на „новото нормално”

-- Реклама --

Преходът от фаза 1 на пандемията – ограничителни мерки, към фаза 2 – плавен преход към размразяване на икономиката и живота, ще бъде труден и правителството ще действа крайно предпазливо

Текст Елица Ценова

Австрийското правителство има всички основания да си поеме въздух и да отдъхне за момент по време на великденските празници. Данните за разпространението на коронавируса в страната от последните седмици са окуражителни – броят на заразените се покачва много по-бавно, увеличават се излекуваните, а в неделя за първи път броят на излекуваните бе по-голям от броя на активните случаи.

Данни към 9.30 ч на 13 април (по информация от Министерство на здравеопазването)

Общ брой заразени – 13 942

Излекувани – 6987

Активни случаи – 6 605

Смъртни случаи – 350

Общ брой направени тестове – 144 877

графиката е от сайта на здравното министерство

Какво се случи във фаза 1

Австрия успя да постигне „изглаждане“ на кривата и опазване на здравната система от претоварване, прилагайки навреме решителни рестриктивни мерки. Тя бе сред първите държави в Европа, която буквално в рамките на седмица „спря” живота – затвориха се училища, университети, театри, кина, фризьорски салони, магазини, ресторанти… Наложената социална изолация очевидно даде резултат.


Какво може и какво не може да се прави след въвеждането на драстични мерки срещу коронавируса в Австрия


В интервю за в.”Куриер” канцлерът Себастиан Курц споделя: „Аз съм сто процента сигурен, че направихме всичко правилно”. Той разказва, че преди да вземе тежкото решение да каже на хората „Стойте си у дома”, се е посъветвал с лидерите на държави, които са се сблъскали с коронавируса по-рано. Особено ценен е бил телефонният му разговор с израелския лидер Бенямин Нетаняху. Посъветвал се е и с политици и бизнесмени от Южна Корея и други азиатски държави. Прилагането на драстични мерки, ограничаващи движението на хората и спиращи бизнеса, не се случило без първоначална съпротива от страна на губернаторите на отделните провинции и дори на членове на правителството. Въпреки това с няколко малки изключения Австрия не допусна колебание в предприетия курс на действие.

Пред в.”Ди Пресе” здравният министър Рудолф Аншобер споделя, че сутрин първо преглежда блога на лекарите от Ломбардия (Италия) и Елзас (Франция), за да разбере какви са медицинските проблеми и нужди. Той е доволен, че болниците в Австрия разполагат с достатъчно капацитет – в интензивните отделения има около 1000 свободни легла, а половината апаратите за обдишване са на разположение. В същото време изследването на SORA сред 1 544 човека, подбрани на случаен принцип, показа, че разпространението на коронавируса е обхванало 0,33% от населението в страната. „Тези числа са точно в границите на очакванията ни и не оправдава страховете за огромно разпространение на заразата”.

Рудолф Аншобер

Стъпка по стъпка към изграждане на „новото нормално”

Във вторник, 14 април, започва така наречената втора фаза от кризата. Правителството вече представи план за постепенно вдигане на ограничителните мерки и връщането към нормалния ритъм. Всъщност, още сме твърде далеч от ежедневието, такова, каквото го познаваме. Затова предупреди Себастиан Курц в обръщението си към гражданите в деня преди Великден: „Би било погрешно да вярваме, че сме победили вируса. Докато не бъде открито действащо лекарство или ваксина, вирусът ще бъде част от нашето ежедневие”. Дотогава според канцлера ще се прави всичко възможно за постепенното изграждане „новото нормално”.


Коронавирус: Себастиан Курц представи плана за поетапно сваляне на ограничителните мерки. Първите стъпки влизат в сила още от 14 април


Планът на правителството за плавно сваляне на мерките предвижда „отпускане” на икономиката на всеки две седмици при условие, че предварителният анализ на данните е благоприятен за предприемане на новата стъпка. Така всяко облекчаване на сегашните ограничения ще бъде съпроводено с въвеждането на нови придружаващи мерки.

Първо ще отварят малките магазини (до 400 кв.м) и парковете, след това по-големите търговски центрове и от средата на май ресторанти и барове. Успоредно с това се налагат нови правила на поведение – стриктно носене на маски в търговските обекти и в обществения транспорт (глобата е 25 евро за неносене на маска и 50 евро за нарушаване на други правила, която се заплащат на място), спазване на минимум един метър разстояние между хората, масово дезинфекциране. Не случайно Курц неколкократно подчертава, че разхлабването на мерките е свързано „с колкото е възможно повече свобода, но и с толкова ограничения, колкото е необходимо”.

И той, и министърът на здравеопазването гледат на следващите стъпки като на още по-голямо предизвикателство от фаза 1. Някои азиатски държави вече минаха и през този етап, но направеното от тях не може да се пренесе едно към едно в Австрия. Германия също постигна по-голям брой излекувани спрямо активните случаи, но мерките там ще останат в сила поне до 19 април. Опасността за връщане към експоненциалното нарастване на кривата на заразените не е преодоляна и може да се върне във всеки момент. „Ще започнем отваряне – няма друга алтернатива, но трябва да бъдем изключително предпазливи” казва Аншобер.

Предпазливостта и притесненията на правителството са напълно оправдани на фона на новите данни, които пристигат. Южна Корея съобщи за случаи на повторно заразяване с коронавирус на вече излекувани пациенти. В Китай има ново увеличение на броя инфектираните. Коронавирусът е все така непознат и непредсказуем и учените нямат категорични данни за последиците от заболяването, няма и напълно доказано лекарство.

Стратегия на сдържането (Containment-Strategie)

Досега прилаганата стратегия на сдържането ще стане още по-стриктна, коментира Аншобер пред „Ди Пресе”.  Заразените с коронавирус ще бъдат последователно и бързо разпитвани за всичките контакти, които са имали, за да може хората в този кръг да бъдат тествани. Ще продължат да се правят много тестове като към момента капацитетът вече е до 12 000 теста на ден. Определени групи ще бъдат целенасочено тествани – медицински персонал, обитателите и служителите в домове за възрастни хора. Изследването на населението на цялата страна с хора, подбрани на случаен принцип, ще бъде повторено в периода 21-25 април.  Всичко това трябва да покаже дали свалянето на някои мерки работи добре или ограниченията трябва да бъдат върнати или променени.

И бизнесът, и хората са уморени и имат спешна нужда от съживяване, но както Bloomberg писа в статията си „Как да вдигнем рестриктивните мерки по време на коронакриза. Попитайте Австрия”, „би било жалко да се отвори вратата, само за да се затвори отново, и този път с още по-тежки последици за икономиката”.


Кризата с коронавируса струва на австрийската икономика 11 милиарда евро

Изследване показва, че реално заразени с коронавирус в Австрия в началото на април са 28 500 човека


Ясно е, че повторно спиране на икономиката би било двойно по-болезнено. Затова и никой не си прави илюзии, че придвижването от фаза 1 към фаза 2 ще бъде лесно. Успехът на всяка стъпка ще зависи и отговорното поведение на всеки отделен член на обществото.

Ако планът, обявен от канцлера Себастиан Курц, проработи, това може да очертае пътя, по който и останалите държави ще поемат към нормализация.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации