7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКоронавирус: Себастиан Курц представи плана за поетапно сваляне на ограничителните мерки. Първите...

Коронавирус: Себастиан Курц представи плана за поетапно сваляне на ограничителните мерки. Първите стъпки влизат в сила още от 14 април

-- Реклама --
снимка APA/HELMUT FOHRINGER

Австрия взе навреме всички необходими мерки ограничителни мерки, за да спре разпространението на коронавируса в страната и вече може да се похвали с първите позитивни резултати. В последните девет дни трендът на забавяне на увеличението на броя на заразените стабилно намалява и днес, 6 април, новите случаи нарастнали с 1,6%. Трети пореден ден излекуваните са повече от заразените. За последните 24 часа излекувани са 465 човека, а случаите на нови заразени са 241. Тези резултати дават основание на правителството да започне плавно задвижване на икономиката и обществения живот.


Австрия: За първи път броят на излекуваните от коронавирус за ден е по-голям от този на заразените


На специална пресконференция канцлерът Себастиан Курц представи плана на правителството за следващите месеци. Той ще бъде осъществен при едно много важно условие – постигнатите досега добри резултати да се запазят. Затова и канцлерът призова населението да се откаже от традиционните семейни събирания по време на Великден и да спазва ограничителните мерки, за да не се случи така, че „да проиграем постигнатото с толкова труд досега”.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Поетапно отваряне на магазините

Още от 14 април, тоест веднага след католическия Великден, ще отварят врати магазини с площ до 400 кв.м, както и строителните и градински пазари.

Отново от 14 април ще можем да се разхождаме в държавните паркове и градини като Аугартен, паркът на двореца Шьонбрун и Белведере, Фолксгартен, Бурггартен и др.

От началото на май ще могат да заработят всички търговски центрове, както и фризьорите.

Ресторанти, кафенета и хотели ще останат затворени поне до средата на май.

Обществени събития остават забранени до края на месец юни.

Матурата за тазгодишните зрелостници ще се проведе до края на този семестър като подробности ще бъдат съобщени от министъра на образованието. Училищата ще останат затворени поне до средата на май. Университетите въобще няма да отворят врати този семестър.

Ограниченията за излизане и движение на открито остават в сила до края на април.


Какво може и какво не може да се прави след въвеждането на драстични мерки срещу коронавируса в Австрия


Козметични салони, фитнес центрове, кина и театри засега остават затворени. В края на април след подробен анализ на ситуацията ще бъде решено как да се процедира и за тях.

Задължение за носене на маски

От днес носенето на маски в магазините е задължително. От следващата седмица това задължение се въвежда и за градския транспорт. Дали на работното място ще се носи или не маска ще се решава от работодателите.

Задължението за носене на защитни маски за носа и устните важи само за магазини по-големи от 400 кв.м. За останалите е в сила правилото за спазване на разстояние между клиентите повече от метър. Маските могат да бъдат и собственоръчно направени, може да се използва и шал – важното е устните и носът да са покрити. Магазините са задължени да предоставят маски безплатно на клиентите, но от REWE (Billa, Merkur, Penny, Bipa, Adeg) обявиха, че маските ще се продават по едно евро.

Търговските обекти са длъжни да предоставят на входа дезинфекционни материали, за почти всички това е невъзможно към момента.

__________________

Още по темата:

Австрия: Правителството обмисля постепенно отваряне на повече търговски обекти

Според здравния министър Рудолф Аншобер болниците са подготвени да поемат болните от Covid-19 през следващите седмици

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации