8.6 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияИзследване показва, че реално заразени с коронавирус в Австрия в началото на...

Изследване показва, че реално заразени с коронавирус в Австрия в началото на април са 28 500 човека

-- Реклама --

В началото на април заразените със SARS-CoV-2 в Австрия са били между 10 200 и 67 400. В тази група не се включват хората, които по това време вече са били в болница заради инфекция с вируса. Това показаха резултатите от представително проучване на Министерство на образованието и инстутита за социални изследвания SORA, проведено с помощта на Червения кръст и Виенския университет по медицина в периода 1-6 април на територията на цялата страна.

Колко реално са заразените в Австрия?

В рамките на изследването са тествани 1 544 човека, подбрани изцяло на случаен принцип. Най-възрастният участник е на 94 години, а най-малкият – под годинка. Резултатът показва, че за първата седмица на месец април (включително един ден по-рано и по-късно) заразените в Австрия са били 28 500 или 0,33% от населението.

презентация на SORA

Данните от изследването бяха представени днес от министъра на образованието Хайнц Фасман и представителите на SORA Гюнтер Оргис и Кристоф Хофингер на специална пресконференция. Фасман уточни, че провежданите досега тестове отразяват ситуацията от медицинска гледна точка, защото се тестват предимно хора със симптоми. Настоящето проучване дава статистическа информация за реалното разпространение на вируса в страната, защото е проведено сред здрави хора, които не са имали симптоми на заразяване. За изследването не са използвани тестове за антитела, защото те все още не се считат за изцяло надеждни.

Както Меланж Булгарен вече съобщи, Австрия е втората страна в Европа след Исландия, която провежда подобно мащабно проучване. Естония, Германия и други държави също се готвят да направят подобно изследване. „Можем да кажем, че Австрия е пример и пионер в тази насока”, каза министър Фасман.


Австрия е втората държава в Европа, която ще изследва за Covid-19 2000 човека, подбрани на случаен принцип


Върхът се оказа по-висок отколкото си мислехме

Изследването е трябвало да обхване 2 000 човека, избрани на изцяло случаен принцип. Реално са взети проби от 1 544 човека, от които 0,33% са дали позитивен резултат. Ако се отнесе към цялото население, този процент означава, че към този момент в страната е имало средно 30 000 заразени. Като се вземе предвид възможната статистическа грешка с 95% сигурност може да се каже, че между 1 и 6 април от 0,12 до 0,76% от населението в Австрия е било заразено. В абсолютни числа това означава между 10 200 и 67 400 носители на вируса SARS-CoV-2. Само за сравнение: по официални данни в този отрязък от време заразените са били между 10 500 и 12 200.

„Реалният брой на заразените в страната е по-голям от този, който отразява официалната статистика”,

обобщи резултатите министър Файман и допълни „Айсбергът е по-голям, отколкото си мислехме.”Той апелира към населението да продължи да спазва взетите от правителството мерки – да се спазва разстояние от минимум метър, да се носят маски в магазините и обществения транспорт, да се редуцират социалните контакти. „Все още не сме преминали от другата страна на планината”, предупреди той.

Гюнтер Оргис подчерта, че изследването не казва колко човека са придобили имунитет, а колко човека в Австрия за заразени към момента на провеждане на изследването. Организаторите продължават да поддържат контакт с участниците в проучването и ще следят техните симптоми.

Резултатите от това проучване показват още веднъж, че

взетите от правителството мерки са правилни.

Но те показват още, че австрийското общество е все още далеч от постигането на т.нар. стаден имунитет и ограничителните мерки трябва да останат в сила още време. „Ние можем много лесно да се върнем към бързо нарастващата експоненциална крива”, допълни министърът на науката и образованието.

В края на април ще бъде направено ново подобно изследване, този път от Статистик Аустриа. В него ще участват 2 800 човека на възраст над 16 години отново подбрани на случаен принцип. Пробите ще се вземат между 21 и 25 април по домовете на хората от служители на Червения кръст.

Пълното представяне на изследването на SORA може да намерите ТУК

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации