Червен хаштаг покри известната картина „Целувката“ с призив за „дигитално прочистване“

9. ноември 2018 | By | Reply More

снимка © WienTourismus / Paul Bauer

Най-известната австрийска картина – „Целувката” на Густав Климт за три дни бе „скрита” зад огромен червен хаштаг. Така посетителите на Галерията за съвременно австрийско изкуство в двореца Белведере във Виена трудно можеха да си направят селфи с прочутата творба. Това бе и целта на акцията, организирана от Виенския борд по туризъм – да призове пътуващите да не се превръщат в роби на селфи-манията и да намерят време за наслада от пътешествията. Тази нова тенденция в туризма се нарича „дигитално прочистване“.


Климт под кича

Густав Климт – художникът отвъд „Целувката“


снимка© WienTourismus / Paul Bauer

От 6-и до 8-ми ноември оригиналът на картината бе преместен в съседна зала, така че туристите можеха да се насладят на пълната красота на световноизвестната творба на Климт, а на нейно място бе поставена картината с хаштага. С тази инициатива Виена се опитва да върне фокуса на пътешествията към преживяванията, а не към правенето и постването на снимки в социалните мрежи. Често съсредоточени в правенето на перфектния кадър, който ще донесе многобройни лайкове, туристите забравят да се поинтересуват от историята на местата, които посещават и хората, които срещат.

Кампанията на Виенския туристически борд в никакъв случай не е апел за отказ от социалните мрежи, които се използват и от туристическия маркетинг. Тя е по-скоро закачка с всеобщата дигитализация, при която не бива да забравяме, че в центъра на всичко стои човекът и неговите преживявания.

Текстът е подготвен по материали на Бюро за международни връзки на Община Виена


Дворецът Белведере (Горно Белведере) снимка Паулина Драгоева

За целите на тази акция не случайно е избрана точно картината „Целувката” на художника Густав Климт. Той е най-известният австрийски художник, а тази негова творба, още от създаването й, се превръща в символ на Виена. Тя може да бъде видяна по всевъзможни сувенири, дрехи и картички. Ако искате да научите повече за историята на картината и за двореца Белведере, който е неин дом, заповядайте на тематичната разходка с екскурзовод на български език „Непознатата Виена: История и култура в Беведере”, която ще се проведе на 11 ноември 2018 г. от 14. 30 ч.

Повече информация за събитието ТУК


 

Tags: , ,

Category: Aвстрия, бизнес, Бизнес, закони и политика, изкуство, култура, туризъм

Leave a Reply