6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоГалерияГустав Климт - художникът отвъд "Целувката"

Густав Климт – художникът отвъд „Целувката“

-- Реклама --
Густав Климт портрет с котка
MORIZ NÄHR | Gustav Klimt im Malerkittel und mit Katze | 1911 © Leopold Privatsammlung | Foto: Leopold Museum, Wien/Manfred Thumberger

„Целувката“, „Портрет на Адел Блох Бауер“, „Юдит“I и II са сред най-известните картини на големия художник на сецесиона Густав Климт. И въпреки че той е известен като голям почитател на жените, и не се е притеснявал да ги рисува във всякакви пози и във всяка възраст, творчеството му далеч не се изчерпава само с еротични портрети на дами от виенското общество в края на 19-и век. Доказва го изложбата „Gustav Klimt. Jahrhundertkünstler“, открита на 22 юни в Leopold Museum във Виена. Тя проследява творческата промяна на Климт от късния историзъм до превръщането му в един от най-значимите представители на Виенския сецесион и е посветена на 100-годишнината от смъртта на майстора на четката.

Освен жени, Густав Климт обичал да рисува и пейзажи, но сам специално отбелязва, че никога не е правил и няма да си направи автопортрет. Ето неговото обяснение: „Няма нищо специално в мен, аз съм просто художник, който рисува всеки ден от сутрин до вечер. Който иска да знае нещо за мен, трябва да погледне внимателно картините ми”

И тук присъстват портрети на жени, но те са по-сдържани и по-далеч от страстта и еротиката, бликащи от други негови картини.

Скиците разкриват много за начина и подхода на работа на художника, както и за развитието и претворяването на неговите идеи в картина.

Със своя орнаментално-декоративен стил Густав Климт се налага като един от най-влиятелните художници на времето си. Днес картините му са сред най-скъпоструващите произведения на изкуството в света.

Галерията

музея Леополд, изложба картини на Климт, Виена
Изложбена зала в музея Леополд, Виена снимка: Lisa Rastl

Изложбата може да бъде разгледана до 4 ноември 2018 г. в Leopold Museum във Виена.

_________

Още по темата:

Густав Климт през погледа на фотографията

Климт, Адел Блох-Бауер или необикновената история на една от най-скъпите картини в света

Климт на виенчани

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации