12.5 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрия9-и ноември 1938 - нощта, в която горяха синагогите

9-и ноември 1938 – нощта, в която горяха синагогите

-- Реклама --

Масовият погром над еврейското население в Германия и Австрия на 9-и ноември поставя началото на активната фаза на Холокоста

Мемориалът на Холокоста на Юденплац

На 9-и ноември Австрия отбелязва 80 години от масовия погром над еврейското население. Паметта на жертвите ще бъде почетена с полагане на цветя на Мемориала на Холокоста на Judenplatz, с възпоменателна церемония в парламента, на която са поканени да присъстват оцелели свидетели на събитията, както и с тържествена служба в най-старата виенска църква Rupertkirche. Президентът Александър Ван дер Белен ще приеме представители на еврейската общност в своя кабинет. В свое изказване на едно от възпоменателните събития в Psychosoziales Zentrum ESRA в четвъртък той подчерта, че „честото повтаряне на думите „никога повече” не трябва да ги превръща в изтъркана фраза и припомни, че уроците на историята трябва да се помнят.


Австрия отбелязва 80 години от присъединяването към нацистка Германия

Маутхаузен: болезнено минало и размисъл за бъдещето


Ноемврийски погром

В нощта на 9-и срещу 10-и ноември в Австрия и Германия започва масов погром над еврейски къщи, магазини, синагоги. Събитието е познато и под името Кристалната нощ заради огромното количество разбити вирини и пръснатите по улиците стъкла. То се смята и за началото на холокоста, макар че гоненията над евреите вече са започнали. Точно те стават и формален повод за опустошителната нощ. В края на октомври Германия прави опит да депортира в Полша 17 000 германски евреи от полски произход. Варшава отказва да ги приеме и те остават няколко студени дни и нощи навън в ничията земя, докато Полша все пак отвори границата си. 17-годишният  Хершел Гринспан, който живее във Франция, получава писмо от депортирани свои роднини, описващо тежкото им положение. Той опитва да се застъпи за тях пред германското посолство в Париж, но не получава съчувствие и помощ. В гнева си на 7-и ноември Гринспан застрелва третия секретар в мисията Ернст фон Рат. Смъртта на германския дипломат е използвана от нацистката пропаганда като оправдание за „всенародния гняв срещу евреите“, въпреки че погромът е организиран от държавната машина.

Руините на синагогата на Темпелгасе в Леополдщад, Виена, снимка: Документален архив на австрийската съпротива

Масовите изстъпления не стихнали за една нощ, а на практика са продължили няколко дни. В Австрия са убити 30 евреи, 7 800 са арестувани, 4 000 са депортирани в Дахау. Повече от 1950 жилища са разграбени, а 42 синагоги са опожарени.

След спиране на издевателствата националсоциалистическото правителство иска от еврейското население да заплати в рамките на една година помирителна такса от 1 млрд. германски марки, която по-късно е увеличена с 25%, както и да покрие щетите от погрома.

Едно от многобройните събития през последните дни, посветено на жертвите, е светлинната инсталация на кулата на Уника във Виена. В продължение на няколко дни вечер на нейната фасада се изписват 68 имена на жертви на Холокост. Събитието започна на 6-и ноември в символичен час – 19.38 ч. Проектът „Кула на имената“ ще продължи до неделя.

 


Ако искате да не пропускате нашите материали, абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен 


Правдиво художествено описание на събитията от 9-и ноември 1938 г. във Виена може да намерите в книгата „Перлите на Ади Ландау“ на писателката Соня Тодорова, която живее и работи във Виена.

Книгата може да поръчате онлайн ТУК

 

______________________

Още по темата:

Австрия – уроците на крайната десница

„Първата жертва“: Австрийският жертвен мит и неговите трансформации във Втората република

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации