12.1 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоМеланжФилм за цар Севт участва в седмицата на културните институти от ЕС...

Филм за цар Севт участва в седмицата на културните институти от ЕС във Виена

-- Реклама --

Източник Artnovini.com

Документалният филм Севт Безсмъртният  на режисьорката Златина Русева бе показан  в Българския културен институт (БКИ) Дом „Витгенщайн”. Прожекцията се състоя в рамките на Седмицата на културните институти на страните членки на Европейския съюз – First EUNIC WEEK 2012, която се повежда от 1 до 7 октомври в австрийската столица.

Филмът е носител на редица международни отличия, сред които са наградата на Пловдив – „Златен ритон”; от Международния фестивал на археологическите филми в Риворето, Италия, където получи голямата награда; от Международния фестивал в Безансон, Франция – голямата награда на Европа; Първа награда на Третия филмов фестивал за културно наследство, София; Награда на журито от Международния филмов фестивал за Европейско изкуство в Телч, Чехия през 2010 г. и др.

През 2004 г. изтъкнатият български археолог Георги Китов (1943-2008), който провежда разкопки в Долината на тракийските царе (край Казанлък), открива недокосната от иманярите гробница. Богатството на предметите говори за царско погребение и постепенно учените го идентифицират като погребението на легендарния цар Севт ІІІ, живял през IV в. пр.н.е.

Пред входа на гробницата екипът на експедицията се натъква и на още едно неочаквано откритие – бронзов бюст-портрет, който се оказва един безспорните шедьоври на Древността. Тръгвайки от тези находки и серията от въпроси и догадки, които те предизвикват, филмът на Златина Русева постепенно разкрива психологическия портрет на тракийския цар и ролята му в сложната и противоречива епоха, в която живее. Разследването на документалистите води зрителя от уникалните технологии, използвани за изработването на намерените предмети до неизвестни тракийски надписи, както и до много други изключителни находки…

Филмът „Севт Безсмъртният” изследва въплъщението на идеята за безсмъртието, която е определяла начина на живот на траките, техните ритуали и изкуство. Постепенно, на базата на различни артефакти, лентата разкрива ролята на траките в Древния свят и влиянието им върху гръцката култура и върху философските концепции на Сократ и Платон…

Сценарият на филма е на Златина Русева и Делфин Морел; оператор е Пламен Герасимов; звукорежисьор – Джони Пенков; художник-сценограф – Надежда Илиева, а оригиналната музика е на композиторите Мария Кауфман и Ценко Минкин. Консултанти на продукцията са д-р Георги Китов и Ружа Попова от Център по тракология „Проф. Александър Фол”, а продуценти са Делфин Морел, Серж Гес, Любомир Георгиев и Мария Павлова. Филмът е копродукция на Crescendo films, Франция, Good and Bad News, Белгия, „Палимпсест”, България, в сътрудничество с ARTE-France, RTBF и с подкрепата на Националния филмов център.

В понеделник, 1 октомври, БКИ започна участието си в EUNIC – Week с презентация на книгата „Кафе поеми” на българския писател Пламен Дойнов. В историческото виенско кафене „Корб” (Korb) известният австрийският актьор и режисьор Щефан Флеминг (Stefan Fleming) прочете на немски език есета и стихове на автора, като част от инициативата на форума, която представя национални литературни произведения, посветени на кафето и кафе културата.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации