10.1 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоикономикаинвестицииЗа фирмите, които не искат да рекламират

За фирмите, които не искат да рекламират

-- Реклама --

източник: Nova Vizia

Живеем в свят, в който изборът, поведението ни, мнението ни се формират и влияят от рекламата. А тя блика от всякъде – от печатните издания, радио и телевизия, интернет. Може ли една фирма да си позволи да НЕ рекламира? Силвия Илиева от Маркетинг кафе търси отговор на този въпрос.

Живеем в свят, в който рекламата движи света. Фирмите се надпреварват да рекламират и промотират, използват нови и/или вече доказали се маркетингови и рекламни стратегии в стремежа си да привлекат нови клиенти, да задържат сегашните си или дори само, за да станат максимално известни!

Тези фирми са милиони. Те инвестират в своите реклами – някои повече, някои по-малко. Рекламите след това им се отплащат – на някои повече, на някои по-малко. Логични, естествени процеси във време на жестока конкуренция и непрекъсната борба за всеки клиент.

Наблюдавам обаче един “феномен”. Според мен е почти абсурдно, че има фирми, които не искат да имат уебсайт, не рекламират в интернет, нито с телевизионни или радиореклами, нито в печатните медии! Лично съм се “сблъсквала” с такива стопански субекти.

Имайки предвид, че работя в сферата на интернет маркетинга и рекламата, ще кажа няколко думи за тази страна на нещата. Другите медии не мога да ги коментирам.

Чудя се защо една фирма не иска да има сайт или каквато и да е интернет реклама. Дори и да няма пари, изработката на един сайт може да е много евтина, сайтът може да е просто сайт-визитка, който да запознава интернет потребителите с тази фирма при евентуално търсене на съответните продукти и услуги…, но този уебсайт ще е много повече от нищо!

Ето и някои от причините.

Никой от фирмата няма време и/или умения да се занимава с поддържането на сайта

Няма нито един служител във фирмата, който да може да поддържа сайта – всички са много заети или не знаят какво точно да правят. Многобройният персонал невинаги означава, че има хора, които стоят “без работа” – наистина всички са прекалено заети. А относно незнанието – колкото и позната да е интернет-средата днес, много хора все още не могат да използват интернет и да работят с компютър. Ако една фирма е малка и в нея работят само “незнаещи” хора, тогава наистина няма кой да се занимава с фирмения сайт.

Но това са проблеми, които се решават лесно – може да се наеме човек, който да поддържа уебсайта – като се започне от съдействие при неговото изработване и се стигне до регулярно обновяване на информацията в него. Ако фирмата няма много средства за такъв служител, той може да бъде нает на по-малко работно време или при някакви по-изгодни и за двете страни условия.

Друг вариант е да се потърсят услугите на интернет маркетингови специалисти.

Клиентите на фирмата са достатъчни, за да може тя да съществува

В действителност, наистина има фирми, които продават продуктите и услугите си, без да са усетили необходимост от реклама за това. Клиентите им ги познават, физическото им местоположение е стратегическо, нямат голяма конкуренция… – има различни причини.

Но има ли фирма, която да не иска да увеличи печалбата и клиентите си?

А и щом тази фирма може да си позволи да не рекламира, значи може да си позволи и да рекламира – има достатъчно финанси за това. Когато потенциални клиенти попаднат на реклама на някоя фирма, те много често решават да купят от нея – рекламата е създала нужда.

Един сайт е напълно достатъчна реклама и не е необходимо да се прави нищо друго

Много фирми решават в един момент от своето съществуване да направят сайт. Чудесно! Но спират до там – след като направят сайта, фирмите решават, че това е достатъчна реклама, че сайтът ще свърши цялата работа на една обща рекламна стратегия.

Не е така. Вярно е, че един уебсайт може да доведе нови клиенти, но те ще са далеч повече, ако се привлекат по различни начини, ако повече хора започнат да познават марката и фирмата. Истински успех и максимизиране на печалбата и популярността на марката може да се постигне посредством различни комуникационни канали, различни рекламни послания, в зависимост от целевите групи, различни маркетингови дейности, които решават различни проблеми!

Няма видими ползи от интернет рекламирането.

Ползи от рекламирането ВИНАГИ има! Всяко нещо, което е казано за теб, ако не ти бъркат името, е реклама – много харесвам тази максима! И още една харесвам – търпението е добродетел!

Фирмите, които са решили да вложат пари в реклама – каквато и да е – трябва да са търпеливи – необходимо е време, докато рекламата бъде видяна, докато рекламното послание достигне до целевата си аудитория, докато адресатите се асоциират с него, докато решат да купят. Докато от клиенти, се превърнат в лоялни клиенти!

Сигурна съм, че има още причини, които да спират фирмите да рекламират. Но е важно да се проявява гъвкавост, новаторство и, най-вече, смелост. Именно така клиентите ще разберат за тяхното съществуване и интерес към тях.

Снимки: Nova Vizia и  Kino Urban

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации