18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоикономикаинвестицииАвстрийският мениджмънт оценява високо професионализма на своя екип в България

Австрийският мениджмънт оценява високо професионализма на своя екип в България

-- Реклама --

текст: Елица Ценова

заводът за керамичните блокове на Винербергер ЕООД в гр. Луковит

Австрия заема водещо място сред чуждите инвеститори в България. За това какви са предизвикателствата пред австрийския бизнес и за това как се развива една инвестиция в България, разговаряме с управителя на Винербергер г-н Атанас Буглов

Сп.”Българите в Австрия”: Г-н Буглов, какви бяха основните трудности и предизвикателства, които австрийската компания Винербергер трябваше да преодолее стъпвайки в България?

Атанас Буглов: Инвестицията, направена от Винербергер в гр. Луковит на стойност над 26 милиона евро, се оказа изключително успешна. Разбира се, имаше предизвикателства и трудности, до голяма степен обусловени от наличието на много и различни бюрократични процедури, но като цяло срещнахме подкрепа от властите на национално и регионално ниво и успяхме да реализираме проекта в срок. Не е имало спъвания и пречки, които да отблъснат чуждия инвеститор. Основно предизвикателство, с което трябваше да се справим, бе намирането на квалифицирани кадри в този регион. Ние успяхме да привлечем специалисти не само от Луковит, но също от Плевен и София. Обучихме допълнително персонала съгласно фирмените стандарти и изисквания и мисля, че се превърнахме в много добър пример за симбиоза между европейско качество и български дух и ентусиазъм. Можем да се похвалим, че при нас почти няма текучество.

Сп.”Българите в Австрия”: Какви са впечатленията на австрийския мениджмънт от работата на българския екип?

Атанас Буглов: Имаме перфектно коопериране, а също и взаимно доверие с колегите в Австрия, за което допринасят и добрите резултати през годините. Ние имаме още един управител – г-н Шварцмюлер, който е австриец. Той посещава България сравнително рядко и по-скоро, за да координира стратегически работата на българския мениджмънт. По отношение на управлението Винербергер като група винаги се е промотирала като много децентарлизирана структура. Дава се голяма свобода на действие на локалния мениджмънт по отношение на оперативните решения, стига те да са съобразени със стратегията и препоръките на Групата. Моето лично впечатление е, че австрийският мениджмънт е много доволен от своя екип в България.

Сп.”Българите в Австрия”: Как се отразява икономическата криза във вашата компания?

Атанас Буглов: В случая кризата не е засегнала една отделна държава, а е глобална. Когато се управлява бизнес в 26 държави и във всяка от тях има трудности, е разбираемо да се търси един по-тесен контрол и по-голяма координация. Винербергер имаше много ясна антикризисна концепция още в зародиша на проблема в САЩ. Докато в България властите отричаха да има симптоми, ние вече бяхме в процеси на антикризисни мероприятия. Освен чисто оптимизационните мерки (функции, процеси, разходи), ние хвърлихме много усилия в аспекта на спечелването на допълнителен пазарен дял в условията на намаляващ пазар: чрез активен маркетинг, високо качество на продукти и услуги, гъвкава ценова политика. Досега се справяме успешно в това начинание, което е предпоставка за още по-добри резултати след като възстановяването на икономиката започне.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации