5.5 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноМилена Фучеджиева представя във Виена документалния си филм "Ваймар Експрес"

Милена Фучеджиева представя във Виена документалния си филм „Ваймар Експрес“

-- Реклама --

Документалният филм „Ваймар Експрес“ ще бъде представен в БКИ „Дом Витгенщайн“ на 19 март от 18.30 ч. Режисьорката на лентата писателката Милена Фучеджиева лично ще присъства на събитието.

„Ваймар експрес“ е изследване, свързано с учредяването на Европейския писателски съюз, който да служи с цел разпространение на нацистка пропаганда. Идеята е на Йозеф Гьобелс, като за целта през 1941 г. във Ваймар са поканени писатели от 17 страни. Сред авторите, които отиват на това пътуване, са норвежкият писател Кнут Хамсун, френският писател Робер Бразийяк и българската писателка Фани Попова-Мутафова. Тя е единствената българка и единствената жена, която участва в едномесечното пътуване в Германия и Австрия, за да стане съучредител на Европейския писателски съюз“, посочват от екипа на филма.

„Казва се, че филмът съсипва Фани Попова-Мутафова. Не. Аз не я съсипвам. Тя е част от разказа. Това е един много по-голям разказ от този за нея и нейния живот“, разказва пред БТА Милена Фучеджиева. По думите ѝ никой писател и нито една книга не бива да бъдат забранявани. Вместо това, те трябва да бъдат изучавани „за да се разбере сложността на човешката природа“. „Аз никого не съм обругавала, просто съм изложила една истина, за която не желаят да се говори“, казва още Фучеджиева.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации