8.5 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБившият австрийски канцлер Себастиан Курц е осъден на осем месеца условно лишаване...

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц е осъден на осем месеца условно лишаване от свобода за лъжесвителстване

-- Реклама --

След дванадесетдневни изслушвания на 23 февруари вечерта бившият канцлер от Австрийската народна партия Себастиан Курц е признат за виновен по едно от трите обвинения, свързани с подозренията в даване на неверни показания пред комисията Ibiza. Той е оправдан по другите две обвинения в даване на неверни показания. Бившият началник на кабинета му Бернхард Бонели също е признат за виновен по едно обвинение и оправдан по другото. Курц е осъден на осем месеца условно лишаване от свобода, а Бонели – на шест месеца условно лишаване от свобода. Присъдата подлежи на обжалване.

За първи път от повече от 30 години насам бивш австрийски канцлер е изправен пред съда.

_______________

Прокуратурата в Австрия разследва Курц за неверни показания

_______________

Курц, който някога беше приветстван като детото чудо на Австрийската народна партия, подаде оставка през 2021 г. след отделно разследване за корупция.

Прокурорите в процеса, който започна през октомври миналата година, обвиниха 37-годишния Курц, че е дал неверни показания през юни 2020 г. по време на разследване относно ролята му в създаването на холдингово дружество ÖBAG.

Той е разпитван и за даване на неверни показания по време на същото разследване във връзка с назначаването на бившия му близък довереник Томас Шмид на ръководен пост.

__________________

Себастиан Курц в пореден скандал за корупция

Себастиан Курц  подаде оставка. Става канцлер в сянка

___________________

Какви бяха обвиненията срещу Курц?

Делото беше свързано с изявления, направени от Курц пред разследваща комисия на австрийския парламент през 2020 г.

В рамките на разследването той беше разпитван за участието си в подбора на ръководни кадри за новосъздадената държавна холдингова компания ÖBAG, за която формално отговаряше неговият финансов министър Томас Шмид.

Твърди се, че Курц е омаловажил ролята си в назначенията, като е заявил, че е „участвал в смисъл на информиран“, но не е играл активна роля при избора на кадри.

Според прокурорите обаче Курц всъщност сам е определял решенията.

Те представиха като доказателство размяна на текстови съобщения, включително между Курц и Томас Шмид, бивш близък довереник на Курц и високопоставен служител на Министерството на финансите, който става ръководител на ÖBAG.

Позицията на Курц от самото начало бе, че той не е извършил каквото и да било нарушение.

Според съда доказателствата сочат, че Курц е упражнил по-голямо влияние при назначаването на надзорния съвет на държавния холдинг ОБАГ (Österreichische Beteiligungs AG, ÖBAG), отколкото е признал пред парламентарната комисия, разследваща скандала „Ибисагейт“. Интересен детайл е, че съдията по делото кредитира показанията на основния свидетел Томас Шмид като ги прие за убедителни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации