8.5 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияПисателят Захари Карабашлиев представя романа си "Рана" във Виена

Писателят Захари Карабашлиев представя романа си „Рана“ във Виена

-- Реклама --

Сава е бежанец от пепелищата на Одринска Тракия след Балканските войни, сега студент по право в София. Елиза е генералска дъщеря, талантлива пианистка, сега в последния клас на  Музикалното училище. Любовта им е невинна и кратка — новата, голяма световна война ще прати младия идеалист в школа за запасни офицери, а през септември 1916-а ще го отведе на Добруджанския фронт, където съдбата го среща с мобилизиран румънски писател и четиригодишно сираче. Това накратко е сюжетът на романа „Рана“, представен от издателство „Сиела“.

Захари Карабашлиев е избрал два много болезнени исторически епизода – Междусъюзническата и Първата световна война и деликатно изследва въпросите за загубената памет за героите и травмите на България. Потапяйки се в по-малко познатите страници от българската история – трагичната участ на десетки хиляди българи от Одринска Тракия, убити или прокудени от домовете си през 1913 г, читателят неизменно започва да си задава въпроси за саможертвата, за ужаса на войната, за надеждата и копнежа по красивото.

Смел и честен и в същото време суров и безпощаден романът дълбае в националните ни травми, но го прави интелигентно, с уважение към фактите и представяне на повече от една гледна точка. Не липсват и деликатни препратки към актуални теми – право и справедливост, личното и колективното, съхраняването на националната памет и самочувствие.

Романът оголва личните и национални рани, предизвикани от грозотата на войната като източник на смърт, разруха, ненавист, жажда за мъст.

Захари Карабашлиев ще гостува в БКИ „Дом Витгенщайн“ на 7 март, за да представи книгата си и да поговори с всички, които се интересуват от история и хубава българска литература.

КОГА: 7 март 2024 от 18.30 ч.

КЪДЕ: БКИ „Дом Витгенщайн“, Parkgasse 18

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации