12.6 C
Виена
петък, 3 май, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЕдна общност в два портрета - премиера на късометражни филми, посветени на...

Една общност в два портрета – премиера на късометражни филми, посветени на българите в Австрия

-- Реклама --

Премиера на късометражните филми  “Поли Валента от Виена”(2023) и “Aз, меланжът” (2023), вдъхновени от българската общност в Австрия. Филмите са част от проекта на Меланж Булгарен “Българите в Австрия – портрет в 21 век”, а техен автор е Мартина Шопова-Янев. 

В главната роля в “Поли Валента от Виена” (2023) е Поли от Хасково. Поли Владимирова от Техническия в София. Арх. Паулина Владимирова-Ципфел, дипломант на Техническия университет във Виена.  

Това е историята на една разумна, трудолюбива, изпълнена с кураж и упоритост млада жена, за чиито мечти България отеснява в началото на 90те. От трудните първи години в австрийския университет, през професионалните успехи и израстване, до днешната дистанционна, но пълнокръвна, щастлива и сериозна връзка с България, Паулина очертава сладкодумно пътя, в който ще разпознаят спомените си хиляди български емигранти. 

“Aз, меланжът“ e късометражна интерпретация на резултатите от проучване, проведено сред читателите на Меланж Булгарен – блог на българите в Австрия през пролетта на 2023 г, подробен и задълбочен анализ на който е на разположение на сайта.

Филмът е опит за напречен разрез на съвременната българска общност в Австрия. Събира в образ множество истории и разкази на сънародници, техния път, занимания и причините да се установят в Австрия. Това е филм за всеки, прекарал част от живота си далеч от България.

Мартина Шопова-Янев живее във Виена от 7 години. Професионалният ѝ опит в България е свързан с телевизионна журналистика като автор в предавания на социална, политическа и културна тематика (БНТ1, TV7, bTV), както и с организация и промоция на културни събития. Завършила е Публицистика и Комунникации във Виенския университет. Освен времето в Австрия, емигрантският ѝ стаж включва пет студентски години в Консерваторията в Бордо, Франция в началото на века. 

Може да следите събитието и във Фейсбук ТУК

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации