12.6 C
Виена
неделя, 28 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноБългарската художничка Симона Благоева в съвместна изложба на млади артисти във Виена

Българската художничка Симона Благоева в съвместна изложба на млади артисти във Виена

-- Реклама --

Текст Георги Грънчаров

“Healing” („Изцеление“) се нарича изложбата на трима млади творци от България, Украйна и Австрия, която отвори врати в петък в галерията GROSSRAUM на Ratschkygasse 46 във виенския квартал Meidling. Българската художничка Симона Благоева участва с три серии акварел, които интерпретират темата за лечебната сила на изкуството.

Първата серия „In Flesh And Gold We Trust” поставя в центъра човешкото тяло, фрагментирания човешки торс. Вдъхновени от древните скулптури, акварелите впечатляват с подбора на цветовете, създавайки алюзия за нещо живо и уязвимо. Златото, което присъства като елемент във всички творби, носи двузначно послание: своеобразна „награда“, лавров венец за понесените страдания, но и контраст на тленността, която съпътства плътта, символ на стабилност и сигурност.

Останалите две серии, „Falling Apart and Coming Back Together“ и  „Meditation Space (I Waited For Yves Tanguy But He Didn’t Show Up)“ са своеобразен абстрактен визуален език. Създадени като начин да осмислят пост-травматичния момент и да посочат пътя към надеждата и изцелението, картините хвърлят мост към останалите творби в изложбата не само като послания, но и като интертекстуалност и цветова палитра. 

„В своите творби разсъждавам върху вечния интерес към рисуваното или скулптрирано човешко тяло. Споделям и изследвам универсални човешки преживявания, които стоят зад необходимостта да създаваш метафорично изкуство, като воайорството, травмата, тревогата, интимността и тленността“, разказва Симона. „Понякога се обръщам към абстрактното рисуване, за да  дам на тези преживявания по-нефилтрирано, сурово изражение. Между метафоричното и абстрактното – именно там откривам своя артистичен глас, но така също и целебните свойства на изкуството“, допълва още тя.

Анастасия Василченко живее и работи в Австрия след началото на войната в Украйна. Академичната ѝ кариера започва в Киев, където учи психология, а по-късно и актьорско майсторство. От 2017 г. взема уроци по керамика и скулптура, а по-късно навлиза в тънкостите на порцелана. През 2018 г. отваря собствено студио в Киев, където преподава майсторски класове за ученици и малки деца. В изложбата “Healing” участва с керамика, вдъхновена от травматичното преживяване на войната, в която ранимостта и крехкостта на човешкото тяло получават визуална и символна интерпретация.

Рут Грьосванг (Ruth Grösswang) е от Линц. Учи визуални изкуства и текстилен дизайн в Университета за изкуство в Линц, а по-късно и изящни изкуства във Факултета по експериментален дизайн. В момента създава творбите си в Atelierhaus Salzamt. Нейна арт инсталация е сред акцентите на изложбата в галерия GROSSRAUM.

Не пропускайте да разгледате “Healing” в неделя, 19 ноември, между 16 и 22 ч., където ще можете да се срещнете със Симона Благоева и да разберете повече за творческите идеи, които стоят в основата на тази впечатляваща изложба.

Изложбата „Изцеление“ може да се разгледа до 19 ноември 2023 г. в галерия GROSSRAUM.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации