12.7 C
Виена
понеделник, 29 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКирил Петков за Der Standard: Австрия трябва да преосмисли ветото си за...

Кирил Петков за Der Standard: Австрия трябва да преосмисли ветото си за Шенген

-- Реклама --

В специален коментар за австрийския вестник Der Standard бившият министър-председател на България Кирил Петков разглежда причините, поради които Австрия трябва да подкрепи приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Той подчертава, че „популистката реторика, че разширяването на Шенген ще доведе до повече миграция, е погрешна“. Петков излага и икономически аргументи защо страната не трябва да продължава да блокира приемането на България и Румъния.

Ето и целия коментар на Кирил Петков, публикуван в Der Standard.

Средностатистическият европейски гласоподавател ежедневно се сблъсква с множество икономически и политически кризи – от инфлацията на хранителните продукти до войните в Украйна и Близкия изток и миграционните вълни. Това постоянно състояние на страх за бъдещето създаде благодатна почва за възхода на националистическите, крайно десните и крайно левите партии в цяла Европа. Тези партии разчитат на страха и омразата, като предлагат фалшиви решения и усещане за липса на алтернатива. Техните препоръки обаче само ще задълбочат проблемите, които твърдят, че решават.

„България постигна значителен напредък в борбата с корупцията, откакто новото правителство встъпи в длъжност.“

Ярък пример за този проблем е дебатът за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. От встъпването в длъжност на новото правителство България постигна значителен напредък в борбата с корупцията. Парламентът в София прие най-строгия антикорупционен закон от десет години насам, въведе механизъм за разследване на главния прокурор и дори отвори българската конституция за осъществяване на съдебната реформа. Очаква се Нидерландия да оттегли ветото си заради този напредък.

Ситуацията в Австрия обаче е различна. Популистката реторика, че разширяването на Шенген е равносилно на приток на мигранти, е лишена от всякаква основа, но се разпространява с лекота в националистическите среди.

____________________

Защо Австрия отказва да вдигне ветото срещу приемането на България и Румъния в Шенген

Нехамер преди посещението си в България: Шенгенското вето остава в сила

__________________

Само два процента

Какви обаче са реалните факти за разширяването на Шенген и неговото въздействие върху миграцията?

Понастоящем само два процента от мигрантите в Австрия идват от България и Румъния. По-голямата част от мигрантските потоци към Европа идват по западния и централния маршрут и през Западните Балкани. Само два процента от от нелегалните пресеичания на границата се случват на браздата между България и Турция. Следователно България и Румъния не допринасят съществено за миграционния проблем в Австрия.

Освен това понастоящем над 1500 полицейски служители охраняват вътрешната граница между България и Румъния, тъй като нито една от двете страни не е част от Шенгенското пространство. След присъединяването тези ресурси могат да бъдат прехвърлени към външната граница с Турция, за да се повиши сигурността на границата. България дори е готова да подпише споразумение с Австрия, за да допусне австрийска полиция на външната граница. Това също показва истинско лидерство и подход за решаване на проблемите.

________________

Критики срещу решението на Австрия да блокира влизането на България и Румъния в Шенген

Австрийските медии за вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков

_________________

По-високи разходи

Шенгенското пространство не е само въпрос на миграция; то оказва значително въздействие и върху ежедневието на австрийците. Голяма част от пшеницата, олиото, плодовете и зеленчуците идват в Австрия от Турция, България и Румъния. Понастоящем камионите, превозващи тези стоки, чакат четири дни на Дунав мост, границата между България и Румъния, поради липсата на Шенгенско споразумение. Това води до допълнителни логистични разходи, които се прехвърлят върху австрийските потребители. Най-голямото притеснение на средното австрийско семейство са цените на храните и инфлацията. Приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство е най-лесният начин за пряко въздействие върху тях.

Чували ли сте някога националист да изтъква този икономически аргумент? Малко вероятно, защото те предпочитат да увеличават страховете на хората, вместо да предлагат решения.

Руски газ

Друг критичен въпрос за Австрия са източниците и цените на природния газ. Съществува значителен риск руският газ да не достигне до Австрия през Украйна през следващата година. Две възможни алтернативи идват директно от България и Румъния. България може да доставя газ на Австрия чрез „Турски поток“, а Румъния може да осигури газ от своите черноморски ресурси. В година, когато Австрия се нуждае най-много от приятелите си, тя трябва да реши дали да ги отблъсне с фалшива националистическа реторика, или да работи заедно, за да осигури алтернативни доставки на газ на възможно най-ниска цена. Нека да преосмислим позицията за Шенген от тази гледна точка!

От икономическа гледна точка австрийските компании са вторите по големина инвеститори в България и третите по големина в Румъния. Компаниите искат двете страни да се присъединят към Шенген възможно най-скоро, тъй като трябва сами да поемат по-високите логистични разходи.

Предимства за Австрия

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство би довело до намаляване на миграционните потоци, отделяне на значителни ресурси от вътрешната полиция за външните граници, потенциално австрийско наблюдение на границата, успешен модел за изменение на Шенгенското пространство за управление на небългарските и нерумънските миграционни потоци, по-ниски цени на храните, по-голяма енергийна сигурност във времена на геополитически риск и по-добра рентабилност за предприятията.

Защо при тези убедителни аргументи австрийското правителство не възприема изцяло тази стратегия?

Отговорът се крие в страха от националистическо-популистката реторика, която се стреми да спечели популярност с евтини аргументи, основани на страха. Истинското лидерство е да правиш това, което е правилно за страната ти, и да го казваш на хората. Само тогава може да се противодейства на националистическата реторика и да се постигне политическо лидерство чрез реални ценности за избирателите. България и Румъния са готови да помогнат на Австрия да вземе правилното решение. Но в този случай са необходими трима за танго!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации