11.2 C
Виена
понеделник, 29 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВ последните две седмици Австрия регистрира тревожно покачване на случаите на антисемитизъм

В последните две седмици Австрия регистрира тревожно покачване на случаите на антисемитизъм

От 7 до 19 октомври 2023 г. В Австрия са докладвани 76 прояви на антисемитизъм - увеличение с 300% в сравнение със средния брой на регистрираните инциденти през 2022 г.

-- Реклама --

След ескалацията на напрежението в Близкия Изток, започнало след нападението от 7 октомври 2023 г. на терористи от Хамас, които избиха повече от 1400 души в Израел и отвлякоха над 200 души, в редица градове по света се наблюдават засилени прояви на антисемитизъм и възхваляващите терора реакции. В Австрия също се отбелязва рязко покачване на такива случаи.

По данни на Службата за докладване на антисемитизма към Еврейската общност във Виена (IKG) за периода между 7 и 19 октомври 2023 г. са регистрирани 76 такива прояви като са отчетени само онези инциденти, които са проверени в този кратък период.

„В сравнение с инцидентите, докладвани през цялата 2022 г., това представлява увеличение от 300%“, обобщава генералният секретар на IKG и ръководител на Бюрото за докладване Бенямин Нагеле. Примерите за антисемитски инциденти включват разбиване на прозорец на магазин за кашерни хранителни стоки, при което млад мъж е изкрещял изречение на арабски и е избягал. Зачестяват и сигналите от училищата. Наред с другото има три случая в държавни училища, при които еврейски ученици са били сплашвани от връстници, възхваляващи терора. Имаше многократни случаи на антисемитски обиди в социалните мрежи, също и извън училищния контекст. Освен това имаше релативизиращи или дори възхваляващи Холокоста послания на омразата, както онлайн, така и извън мрежата. Инцидентите след 20 октомври 2023 г., не са включени в статистиката. За съжаление може да се предположи голям брой нерегистрирани случаи.

______________________

9-и ноември 1938 – нощта, в която горяха синагогите

______________________

Полицията вече официално съобщи и за още един тревожен случай от 21 октомври

Видеозапис, разпространяван в X, бившия Twitter, показва група младежи да свалят изрелския флаг от синагогата  във Виена в петък срещу събота късно вечерта. Докато един мъж, с помощта на втори човек, събаря израелското знаме на градския храм, млада жена имитира картечница.

Регионалната дирекция на полицията във Виена потвърди инцидента и вече съобщи, че успяла да открие един от заподозрените. Седемнадесетгодишното момиче е разпитано и е признало за нанесените материални щети. Тя обаче отрича обвиненията в подстрекателство като твърди, че се е запознала с другите двама извършители малко преди инцидента и те са я мотивирали да предприеме действията. Освен това младата жена подчертава, че е била в силно нетрезво състояние. По данни на полицията разследването на останалите заподозрени продължава.

Първоначално наблюдението над храма е било насочено „в съгласие с израелската религиозна общност“ към защита на хората, които са там за молитвата в работното време. Сега защитата на обекта е променена на постоянно наблюдение.

Случаят предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи и бе осъден както от канцлера Карл Нехамер и вицеканцлерът Вернер Коглер, така и от представители на политическите партии. „В нашето общество няма място за прояви на антисемитизъм и омраза“, написа Нехамер.

От полицията подчертават, че съобщения за антисемитски прояви се приемат във всяко полицейско управление.

Припомняме, че на 18 октомври Министерството на вътрешните работи повиши тревогата за тероризъм в страната до второто най-високо ниво.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации