10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНехамер преди посещението си в България: Шенгенското вето остава в сила

Нехамер преди посещението си в България: Шенгенското вето остава в сила

Австрия продължава да поддържа правото си на вето за влизането на България в Шенген. Преди посещението си в България федералният канцлер Карл Нехамер (ÖVP) подчерта в събота: "Докато Шенгенското пространство не функционира и Германия например осъществява граничен контрол с други страни-членки на Шенген като Австрия, както правят много други европейски държави, ние не можем да разширим това пространство. Следователно шенгенското вето на Австрия остава в сила, докато ситуацията не се промени из основи."

-- Реклама --

Дни преди посещението си в България австрийскията канцлер Карл Нехамер заяви: „Докато Шенгенското пространство не функционира и Германия, например, осъществява граничен контрол с други държави членки на Шенген като Австрия, както правят много други европейски държави, не можем да разширим това пространство. Следователно шенгенското вето на Австрия остава в сила, докато ситуацията не се промени из основи.“

Нехамер и вътрешният министър Карнер на посещение в България

В понеделник канцлерът Карл Нехамер и министърът на вътрешните работи Герхард Карнер (ÖVP) ще посетят заедно с президента Радев и българския министър на вътрешните работи Иван Демерджиев българо-турската граница за проверка на място. Предвидено е посещение на регионалния координационен център на гранична полиция край град Елхово, както и среща с българския министър-председател Гълъб Донев след връщането в София.

На 1 януари Радев бе специален гост на австрийския канцлер на Новогодишния концерт на Виенската филхармония и още тогава бе съобщено, че Нехамер ще посети лично българската граница.

Припомняме, че през декември Австрия наложи вето на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство заради незаконната миграция. Само Хърватия бе допусната да се присъедини към свободната зона от началото на годината.

В началото на януари Нехамер заяви пълна подкрепа за България и Румъния и поиска конкретни действия от страна на Европейската комисия за засилване на защитата на външните граници. В изявление за медиите в събота той каза, че „на България трябва да се даде възможност да изгради гранична охрана, която да е толкова силна, колкото тази на Гърция. За целта трябва да се осигурят необходимите средства от бюджета на ЕС.“ Нехамер настоява още: „Трябва да натиснем още повече спирачките за предоставяне на убежище – не само в Австрия, но и в цяла Европа.“ Той иска да обсъди този въпрос и с българския президент Румен Радев по време на посещението му в България и граничния регион между България и Турция.

По примера на Гърция

Според вътрешния министър Карнер „България се нуждае от бърза и адекватна подкрепа при защитата на външната си граница с Турция. Гръцката гранична ограда може да послужи като модел за това.“ Големият брой задържания в Австрия показва, че „Шенгенската система не работи. Докато тази система и защитата на външните граници не функционират, не може да има разширяване.“

___________________________

Предложението на австрийския канцлер за ограда на българската граница среща критики

___________________________

Досега Комисията на ЕС отказваше да отпуска средства за стени, огради и бодлива тел, а искаше само да подкрепи инфраструктурата по границата. През декември органът на ЕС заяви, че България сама решава какви средства са ѝ необходими за защита на границите ѝ. Понастоящем агенцията на ЕС за гранична защита Frontex е представена в България със 137 служители и оборудване.

Федералният канцлер и министърът на вътрешните работи се оплакаха, че България е оставена сама да защитава своята външна граница с Турция, дълга около 240 км. Бяха споменати и видеоклипове в социалните мрежи, показващи колко лесно се преодоляват съществуващите бариери на българо-турската граница.

_____________________

Критики срещу решението на Австрия да блокира влизането на България и Румъния в Шенген

_____________________

Вето за вътрешно-политически цели

Решението на австрийското правителство да блокира влизането на България и Румъния в Шенген срещна остри критики. То бе обвинено, че използва темата, за да разрешава вътрешно-политическите си проблеми. Особено важни за Народната партия, чиито членове са и Нехамер, и Карнер са предстоящите избори в провинция Долна Австрия. Засилващото се влияние на Партията на свободата в цялата страна също е повод да се демонстрира твърда позиция срещу влизането на мигранти в страната.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации