11.2 C
Виена
понеделник, 29 април, 2024
spot_img
НачалокултураконцертИнди рок сензацията Bulgarian Cartrader взриви публиката във Виена

Инди рок сензацията Bulgarian Cartrader взриви публиката във Виена

-- Реклама --

За колко българи се сещате на музикалната сцена, които са по-известни в чужбина, отколкото у нас? И то не в класическата музика, където все пак можем да изброим такива примери, а на силно конкурентната indie pop сцена, която буквално гъмжи от нови таланти.

Bulgarian Cartrader е артистичният псевдоним и алтер его на българина Даниел Стоянов – музикант, роден в България, но отраснал в Германия, чиито песни през последната година не слизат от класациите в немскоезичните страни.

В четвъртък вечер, 19 октомври, виенският клуб B72 беше поредната спирка от европейското турне по повод излезлия миналата година дебютен албум на Bulgarian Cartrader, озаглавен Motor Songs.

Малката зала бързо се напълни с разнообразна по състав, но единна в любопитството си да видят оригиналния артист публика – предимно австрийци, но и много българи, дошли да чуят един от най-популярните в момента родни музиканти зад граница.

снимка Иван П. Петров

С еклектичния си сценичен образ – облечен в спортни дрехи с емблеми на автомобилни брандове, със смешна плажна шапка Даниел използва популярно клише, за да го разчупи и покаже, че зад него може да стои нещо много по-различно. И наистина, Bulgarian Cartrader не е пародиен образ на балканския стереотип, макар умело да го вплита във визията си, а качествен, оригинален изпълнител, заел своето заслужено място в една много конкурентна ниша.

Мултиинструменталист с разнообразни музикални влияния, подкрепен от колегите си на барабаните и баса, Даниел бързо раздвижи публиката и скоро клубът започна да вибрира от подскачащи и танцуващи хора. Сетлистът тази вечер включваше предимно песни от дебютния албум, сред които хитовете Golden Rope и Mavrud, но и нови парчета, включително последните два сингъла, издадени преди броени седмици. В паузите между песните Даниел не пропусна да вмъкне нещичко за България, някаква заигравка с публиката, любопитен детайл. Направи го по много непринуден начин, без патос или показен патриотизъм, а това изглежда допада на многонационалната публика. В парчето „Embrace”, на фона на история за преминаването на Халеевата комета над България в годината на раждането му, разказа в автобиографичен стил за собственото си детство и ранни години, а в един момент, по време на друга песен, нажежи страстите с еуфоричен разказ за легендарния мач между България и Германия на Световното през 94-та година.

След концерта във Виена предстоят още участия на Bulgarian Cartrader в Мюнхен и Париж до края на октомври, а през ноември ще посети Хамбург, Берлин и София.

Текст Георги Грънчаров

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации