22 C
Виена
неделя, 28 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Инфлацията променя поведението при пазаруване

Австрия: Инфлацията променя поведението при пазаруване

Около една пета от австрийците са силно засегнати от увеличението на цените на електроенергията и храните. Повече от половината от тях са променили поведението си при пазаруване. Това са резултатите от проучване на базирания в Линц институт за изследване на общественото мнение IMAS.

-- Реклама --

Общото увеличение на цените засяга силно две трети (69%) от австрийците. Нарастването на сметките за електроенергия и храна води и до значителна промяна в поведението на потребителите. Това означава, че хората спестяват навсякъде, където е възможно. Това е резултатът от скорошно проучване на базирания в Линц институт за изследване на общественото мнение IMAS.

Ограничаване на ежедневните разходи

22% от участниците в анкетата заявяват, че тяхното домакинство е „много силно“ засегнато от инфлацията, а 47% – „по-скоро силно“. 21% са на мнение, че „по-скоро“ не  усещат никаква тежест. Само пет процента казват, че не чувстват „нищо“, а пет процента не са отговорили.

За хората повишаването на разходите за живот води до спестяване на средства в много или по-скоро голяма степен. Спестява се главно от разходите за хранене навън или поръчка на храна (63 %), почивки (54 %), хранителни продукти (57%) и мебели (54%). От друга страна, когато става въпрос за спорт или хоби, само съответно 34 и 43 процента от анкетираните обръщат внимание на намаляването на разходите си.

Защо инфлацията в Австрия е по-висока от средната за ЕС?

Австрия: Правителството се опитва да ограничи инфлацията с по-ниски цени на електроенергията

Променено поведение при пазаруване

Повече от половината австрийци са променили самото поведение при пазаруване. Запитани какво конкретно са променили, 62% отговарят, че сега изчакват по-дълго и по-често за специални оферти или че изобщо купуват само специални оферти. 45% пазаруват по-рядко, а 44% купуват по-малко продукти. Малко по-малко от една трета заявяват, че купуват повече стоки втора употреба, отколкото в миналото. Според проучването като цяло жените (55%) са по-внимателни към цената, отколкото мъжете (51%).

Австрийците гледат с песимизъм към бъдещето, сочи проучване

IMAS изследва и общото настроение на австрийците. И тази година то е „под средното оптимистично”.  Докато в миналото – както показва последователният анализ от 1972 г. насам – преди всичко страхът от загуба на работата е помрачавал настроението на анкетираните. Този път е различно – песимистичното настроение се дължи преди всичко на необходимостта от спестяване на всякакви разходи в домакинството.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации