9.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Правителството се опитва да ограничи инфлацията с по-ниски цени на електроенергията

Австрия: Правителството се опитва да ограничи инфлацията с по-ниски цени на електроенергията

Електроснабдителните предприятия трябва да намалят цените доброволно, в противен случай има опасност от по-голямо изземване на печалби. Освен това ще има замразяване на местните такси и по-голяма прозрачност на цените на храните.

-- Реклама --

През последните месеци инфлацията в Австрия непрекъснато расте като през месец април тя бе 9,8%. Високи цени на хранителните продукти, електроенергията, повишаването на наемите поставиха хората с по-ниски доходи в трудна ситуация. Правителството дълго отлагаше да предприеме решителни мерки за овладяване на ситуцията. В сряда, 10 май, канцерът Карл Нехамер и вицеканцлерът Вернер Коглер най-после обявиха пакет с мерки за борба с растящите цени. Голяма част от експертите са скептично настроени спрямо резултатите от закъснелите и не особено мащабни действия на правителството, но отчитат, че то поне е било достатъчно открито, за да признае, че в създадената ситуация няма лесно и бързо решение.

Австрия подготвя щедър пакет с мерки срещу инфлацията

Представеният пакет с мерки засяга три основни точки.

Основният момент е, че от юли нататък ще бъде наложена такса върху печалбата на доставчиците на електроенергия, ако дружествата не прехвърлят последователно по-ниските цени на едро от началото на годината. Така вече е фиксирано, че от лятото електроенергията, газът и централното отопление отново ще поевтинеят. Орязването на печалбите се основава на факта, че цените на едро са спаднали от над 500 евро за мегаватчас (MWh) до по-малко от 150 евро за MWh през миналата година, докато цените за частните домакинства са се увеличили повече от два пъти.

Правителството ще се стреми да постигне повече прозрачност в търговията с хранителни продукти като следи изкупните цени на веригите за търговия на дребно и разшири правомощията на органа за защита на конкуренцията.

Инфлационният натиск трябва да бъде намален и чрез замразяване на таксите в публичната сфера. Загубите на общините ще бъдат компенсирани от по-строги такси върху печалбата на фирмите в енергийния сектор. Ако доставчиците на електроенергия доброволно намалят цените, така че да няма повишено усвояване на печалбата, Нехамер изтъква перспективата за „други възможности“ за компенсиране на общините.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации