21 C
Виена
понеделник, 29 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийците гледат с песимизъм към бъдещето, сочи проучване

Австрийците гледат с песимизъм към бъдещето, сочи проучване

-- Реклама --

Дълбок песимизъм и неувереност в бъдещия просперитет на държавата – това са настроенията в австрийското общество днес поне според изследването на базираната в Линц агенция „Маркет”. Понастоящем само 29% от имащите право на глас са оптимисти за следващите месеци, но дори и те смятат, че страната върви по грешен път.

От тези настроения се възползва най-вече Партията на свободата, която отдавна оглавява партийната класация. Ако парламентарните избори в Австрия се проведат сега, то партията на Кикъл би била първа политическа сила с 28%, а ÖVP и SPÖ биха изостанали далеч назад: с 22% SPÖ сега изпреварва само партията на канцлера – ÖVP (21%). Зелените биха спечелили 11%, а NEOS – 10%.

При това разпределение на гласовете остават осем процента за по-малките партии. Според наблюдатели Бирената партия на Доминик Влазни (известен още като Марко Пого) има шансове да събере нужните 4% и да влезе в парламента. Не е изключено и Комунистическата партия, която към момента привлича около 3%, също да мине 4%-та бариера. Не такива са изгледите за създадената по време на Ковид пандемията партия MFG, която вече не намира подкрепа.

_________________________

Александър Ван дер Белен – новият стар президент на Австрия

_____________________________

Направеното проучване показва, че младите хора в алпийската република се припознават най-често в посланията на Бирената партия или Партията на свободата. SPÖ получава особено висок рейтинг във Виена, FPÖ има най-високи нива на признание в средните по големина градове, а Зелените получават повече точки в градските райони. ÖVP – в сравнение с резултатите си отпреди четири години – е слаба навсякъде.

Бъдещият канцлер

На въпроса „Ако можехте да гласувате директно за австрийския канцлер, кого бихте избрали?“ лидерът на FPÖ Херберт Кикъл се ползва с одобрението на 19% от запитаните. Така той изпреварва сегашния канцлер Карл Нехамер и е доста по-напред от лидера на SPÖ Андреас Баблер. Доминик Влазни е желан за канцлер от 7% процента от участниците в проучването, получавайки гласове от младите избиратели и почти никакви от тези над 50 години. Сред анкетираните на възраст под 30 години Влазни е най-популярният кандидат за шеф на правителството – и в средните стойности за страната той изпреварва лидерката на NEOS – Беате Майнъл-Райзингер (6%) и вицеканцлера Вернер Коглер (5%) от Зелените.

Песимизъм за бъдещето

В момента австрийците са повече песимисти, отколкото оптимисти за бъдещето си. В отговор на въпроса „С оптимизъм и увереност гледате на близкото бъдеще или по-скоро със скептицизъм или песимизъм?“ 41% се обявяват за песимисти, 29% за оптимисти и 29% не могат да се определят. Сред привържениците на FPÖ само 14% са оптимисти, а 66% – песимисти. Мнозинството от оптимистите са избиратели на ÖVP, Зелените и Neos.

Когато става въпрос за това дали „нещата в Австрия в момента се движат в правилната или в грешната посока“, настроенията са още по-мрачни.70% са на мнение, че нещата вървят в грешната посока. И мнозинството от привържениците на управляващите партии казват същото, макар че тук все още има малко под една трета, които виждат положително развитие. В електората като цяло обаче само 13 % виждат добро развитие на страната. Останалите 17% не могат да преценят.

_______________________________

Новият стар Парламент на Австрия

________________________________

Коалиционни съображения

„За съставяне на правителство са необходими поне две партии. Кои партии трябва да бъдат представени в правителството с министри и кои партии не трябва да бъдат представени в правителството според Вас?“ На този въпрос 57% от запитаните посочват SPÖ, а 45% ÖVP като желана управляваща партия.

графика Меланж Булгарен

 

За правителство, включващо SPÖ, има мнозинство във всички възрастови групи – както и сред всички партийни електорати, с изключение на този на FPÖ. ÖVP е желана в правителството (освен от собствените си избиратели) преди всичко от привържениците на Neos и FPÖ. Мнозинството от избирателите на SPÖ са против участието на ÖVP в правителството. Мнозинството от избирателите на възраст под 50 години също искат ÖVP да играе ролята на опозиция.

Макар и да се очертава като първа политическа сила, за 52 % FPÖ е нежелана в управлението, а 36% искат партията да участва в бъдещ кабинет.

Във всички партийни избирателни райони (с изключение на този на Партията на свободата) има голямо мнозинство срещу участието на сините в правителството. Опозицията е най-силна сред привържениците на SPÖ, Зелените и Neos, но две трети от привържениците на ÖVP също са против коалиция, включваща FPÖ. През есента на 2017 г., малко преди съставянето на първото правителство на Себастиан Курц, 60% от анкетираните са искали FPÖ в управлението, преди изборите през 2019 г. това се е обърнало: тогава само 23% са искали подновено участие на сините в правителството.

Силно намаляла е и подкрепата за участие на Зелените в бъдещ кабинет – днес 37% искат партията на Коглер да остане в правителството и след следващите избори, докато през есента на 2019 г. този процент е 63. Мнозинството от привържениците на SPÖ и NEOS са за това Зелените да могат да продължат да управляват. 39% също искат NEOS да е в управлението – особено привържениците на Зелените и SPÖ.

Проучването е направено онлайн от агенция Маркет по поръчка на вестник Der Standard сред 805 участници в периода 4-8 август 2023 г.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации