14.4 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЗащо инфлацията в Австрия е по-висока от средната за ЕС?

Защо инфлацията в Австрия е по-висока от средната за ЕС?

От септември 2022 инфлацията в Австрия е значително по-висока спрямо останалите държави от еврозоната. Доклад на Австрийския институт за икономически изследвания индентифицира основните фактори за това.

-- Реклама --

Докато в страни като Испания или Белгия инфлацията вече е овладяна, животът в Австрия продължава да поскъпва и инфлацията остава рекордно висока.

Според изчисленията на статистическата служба през април потребителските цени в страната са били с 9,7% по-високи от тези през април 2022 г., което означава ускоряване на инфлацията в сравнение с март, когато цените са се повишили с 9,2% на годишна база.

___________________

Австрия: Инфлацията през март скочи до 6,8%

Австрия подготвя щедър пакет с мерки срещу инфлацията

___________________

Хармонизираният на равнище ЕС индекс на потребителските цени в Австрия е 9,5%. Това означава, че страната има най-високата инфлация в цяла Западна Европа. За сравнение в Швейцария потребителските цени са се повишили само с 2,6, а в Люксембург – с 2,7 процента. В Белгия (3,3%), Испания (3,8%) и Кипър (3,9%) инфлацията също е добре контролирана.

Графика Statista 2023

Последният доклад на Австрийския институт за икономически изследвания проследява основните причини, поради които инфлацията в алпийската република е значителнопо-висока от средната за еврозоната.   

Основни причини за високата инфлация в Австрия

Австрия е приложила мерки за намаляване на цените по-късно от останалата част от еврозоната.

За разлика от други държави от еврозоната като Германия, Италия и Испания, в Австрия не е имало интервенция върху ДДС. Експанзивната фискална политика също е допринесла за високия темп на инфлация. Това са част от заключенията на експертите, които следят различни показатели, оказващи влияние върху темпа на инфлация.

_____________________

90% от домакинствата в Австрия усещат сериозно инфлацията

Австрия: Правителството се опитва да ограничи инфлацията с по-ниски цени на електроенергията

______________________

Увеличаването на инфлационната разлика спрямо останалите страни от ЕС се дължи главно на външни фактори.

Според WIFO забавеното адаптиране на цените на енергията в Австрия също е една от причините за високия темп на инфлация. В други държави от еврозоната е имало по-бързо приспособяване на цените на едро.

Освен това международният туризъм се възползва от разтварянето на свързаните с пандемията принудителни спестявания и оказва допълнителен стимулиращ цените ефект.

Инфлация в Австрия от май 2022 до май 2023 в сравнения със същия месец предходната година и предходния месец. Графика Statista 2023

Wifo: Високите заплати само за кратко са повишили инфлацията

Увеличенията на заплатите е имало само краткотраен ефект върху инфлацията, убедени са специалистите от  Wifo.

С коригирането на цените на енергията, както и със стабилизирането на цените на храните, разликата в инфлацията спрямо останалите държави от еврозоната би трябвало да намалее. Ако обаче високите разходи за отдих останат незасегнати от икономическия спад, те ще продължат да подхранват (свръх)инфлацията.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации