13.1 C
Виена
петък, 3 май, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПрезидентът Румен Радев е на посещение в Австрия

Президентът Румен Радев е на посещение в Австрия

Няма сигнали Австрия да промени позицията си за влизането на България в Шенген

-- Реклама --

По покана на австрийския канцлер Карл Нехамер българският държавен глава е на работно посещение в Австрия за участие в тазгодишното издание на Европейския форум „Вахау”.

Вчера той се срещна с австрийския канцлер, с когото са разговаряли по темата за нелегалната миграцията. Заедно с представители на българския и австрийския бизнес в областта на енергетиката, банковия сектор, автомобилната индустрия и високите технологии президентът Румен Радев взе участие и в кръгла маса, организирана от Стопанската камара на Австрия.

По време на срещата Румен Радев и Карл Нехамер са обсъдили и широк кръг от въпроси на българо-австрийските отношения, сред които икономическото и инвестиционно сътрудничество, партньорството в сферата на сигурността, както и теми от дневния ред на ЕС, съобщават от пресцентъра на българския президент.

Усилия за борба с нелегалната миграция

„Австрия и България са обединени от силно партньорство, особено в съвместната борба срещу незаконната миграция, контрабандата и трафика на хора“, заяви Нехамер след разговора с българския президент, цитиран от австрийските медии.

„България и Австрия ще продължат съвместните си усилия за борба с незаконната миграция и ще работят за защита на външните граници на ЕС в интерес на сигурността на европейските граждани“, заяви Радев в Twitter след срещата.

„Беше постигнато съгласие, че европейската политика в областта на предоставяне на убежище не може да продължава по този начин”, каза Нехамер. Заедно двете държави ще работят за по-стабилна защита на външните граници на ЕС, по-бързо репатриране и партньорство с трети държави. За тази цел проблемът с миграцията трябва да получи важно място на предстоящото заседание на Европейския съвет.

Без коментар по темата за Шенген

Засега обаче и двамата не са коментирали трудната темата за влизането на България в Шенген. Припомняме, че миналата година Австрия заедно с Нидерландия се противопостави на приемането на страната ни в шенгенското пространство.

Нехамер преди посещението си в България: Шенгенското вето остава в сила

Критики срещу решението на Австрия да блокира влизането на България и Румъния в Шенген

Преди да отпътува за Австрия, българският президент заяви пред  журналисти, че очаква на срещата с Нехамер да бъде постигнат напредък по въпроса за присъединяването на България към Шенген. Според  БТА Радев е оптимист, че 1 октомври е реалистична дата за присъединяване към Шенгенското пространство без граници.

Според австрийските медии обаче и Радев, и Нехамер не са се изказали по „не толкова хармоничната тема „Шенген“. Нещо повече

„засега няма сигнали, че Австрия ще се откаже от ветото си по този въпрос”,

коментират от ORF.

Днес Румен Радев ще участва в тазгодишното издание на Европейски форум Вахау, който се провежда в Долна Австрия. Президентът ще има изказване в основния заключителен панел, модериран от канцлера на Австрия Карл Нехамер. В панела ще участва и министър-председателката на Италия Джорджа Мелони.

Темата на тазгодишното издание на форума е „Изграждане на устойчива, зелена и конкурентоспособна Европа“. В рамките на събитието по традиция се обсъждат общи европейски политики и визии за бъдещето на Общността.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации