12.7 C
Виена
понеделник, 29 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПъстра хоротека събра българите в Инсбрук

Пъстра хоротека събра българите в Инсбрук

Събитието бе посветено на рано напусналата ни Мая Цикалова - душата на българската общност в Инсбрук

-- Реклама --

Текст и снимки Елица Ценова

Добруджанско, тракийско, Дайчово, четворно хоро… Хора и песни от всички краища на България изпълниха залата на SandWirt в Инсбрук. Хоротеката, на която бе поканена народната певица Пепи Христозова, събра десетки сънародници от Тирол. Организацията на събитието бе поета от Краси Георгиева, Йоанна Гроздева и Марина Групчева. С подкрепата и на други българи от региона те създадоха истински фолклорен празник.

Архитекти, учители, студенти, счетоводители, ресторантьори… Българи от Русе, Стара Загора, Благоевград, София, Варна… Магията на родния фолклор обедини хора на различна възраст и с най-различни интереси, но споделящи общи ценности, носещи един и същи заряд.

Сплотява ги искрената обич към българското и желанието да бъдат заедно.

С питка и шарена сол

Балони в бяло, зелено и червено, украсяващи входа на заведението, още от далеч подсказваха, че там се случва българско събитие. Гостите бяха посрещани на вратата с питка и шарена сол, а красивите свещи по масите, израбитени от наш сънародник, също бяха в цветовете на родния трикольор. Освен българи, живеещи в района, събитието уважиха и гости от Линц, Братислава, Мюнхен и Велико Търново.

Хайде на хорото

Обединени в две сдружения – културното „Зора” и спортното „Родина” българите в Инсбрук от години се събират и отбелязват заедно родните празници. От скоро имат и свое помещение, което улеснява организацията и провеждането на многобройните им инициативи.

Инициативни сънародници създадоха Български център в Инсбрук

Българската общност в Инсбрук чества 24 май

Създали са клуб за народни танци „СамоДиви“, в който малки и големи любители на фолклора се събират, за да потанцуват и обменят опит. Сред тях няма професионални танцьори и Краси Георгиева, която като ученичка е играла народни танци, както и видеа в YouTube, са основните помагачи в разучаването на стъпките. А това, че сънародниците ни се справят отлично с трудните подскоци и тактове, си пролича в техните прекрасни изпълнения.

Песен след песен, хоро след хоро настроението в залата ставаше все по-приповдигнато, ритъмът все по-забързан, а усмивките на гостите все по-широки. С много любов и търпение стъпките на хората се предаваха и на децата, които радостно подскачаха в такт в опит да повторят движенията на родителите си.

Хоротеката приключи късно след полунощ, когато уморени от много песни, смях и танци, гостите постепенно се разотидоха. Прекрасното настроение, уютната приятелска атмосфера и многото положителни отзиви за събитиетото, вече мотивират организаторите да замислят следващата голяма хоротека.

В памет на Мая

„Идеята за тази хоротека бе на Мая Цикалова, която за съжаление ни напусна в началото на годината. Мая беше душата на нашата общност тук – винаги усмихната, пълна с идеи и позитивна енергия. Това събитие е посветено на нея”, с болка споделя Краси Георгиева.

В едно от помещенията на Българския културен център в Инсбрук е създадена стена на спомените, посветена

Учителка по изобразително изкуство, самата тя талантлив художник, Мая е притежавала рядката дарба да събира хора със сходни интереси и светоусещане. Нейното име се чува често в разговорите на хората тук, сякаш напускайки този свят, тя е оставила частица от оптимизма и вярата си във всеки един от тях.

А спомените на рояци,

Подават ни душевни знаци,

Сред нас ти беше лъчезарна,

Развихрена, чаровна и омайна.

Със  блага дума всеки надари,

Младежите със творчеството зароди,

Сърцето със любов безкрайна,

Раздаваше ти всеотдайна.

Културен идол беше в нашата среда,

Учителка любима за всичките деца!

Това е само куплет от стихотворението на Велислав Бонев, което организаторите са отпечатили на специлана брошура, посветена на непрежалимата им Мая Цикалова – жената, сплотявала хората с добра дума и прегръдка.

Инсбрук: Мая Цикалова с изложба в Хофбург

Материалът е част от поредицата „Българите в Австрия – портрет в 21 век“

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации