7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрия90% от домакинствата в Австрия усещат сериозно инфлацията

90% от домакинствата в Австрия усещат сериозно инфлацията

Всяко шесто домакинство трябва да използва заем или овърдрафт, за да покрие постоянните си разходи, а всяко девето понастоящем вече не е в състояние да се справи с ежедневните плащания.

-- Реклама --

Инфлацията засягна сериозно все повече хората в Австрия. Всяко шесто домакинство трябва да използва заем или овърдрафт, за да покрие постоянните си плащания, а всяко девето домакинство в момента не е в състояние да се справи с ежедневните разходи. В същото време надеждите за уреждане на високи заплати в есенния кръг на преговори между профсъюзите и работодателите са малки. Това сочат резултатите от проучване на онлайн платформата durchblicker.at, представени от Ди Пресе.

„Докато през април осем от десет домакинства заявиха, че вече усещат инфлацията, сега този процент е над 90%“, отбелязват от сайта за сравняване на цени. Проучването се базира на анкетираните в края на август и началото на септември 1 700 души. Най-притеснени са жителите на Бургенланд, а най-спокойни – във Форарлберг.

Скъпи покупки като автомобили, ремонти на жилища и по-големи пътувания като цяло са отменени от 55% от домакинствата. В ежедневието 77% от участниците в анкетата са намалили посещенията си в ресторанти, 69% са купували по-малко дрехи, а 63% са редуцирали разходите си за пътувания. 60% казват, че биха спестили от автомобила. В долната част на класацията за готовност за спестяване са личните грижи, здравеопазването и образованието.

Желанието за спестяване изглежда е по-голямо от изпълнението. През април 91% са заявили, че ще намалят разходите си за коли, дрехи, ресторанти, почивки и други подобни. Всъщност 70% от тях вече са похарчили по-малко от обичайното през лятото. Търсещите работа (64%), хората в отпуск за гледане надете (47%) и работещите в сферата на образованието, включително студентите (40%), са най-засегнати от загубата на доходи.

____________________

Полезни адреси:

Маг.Павлина Рашкова – специалист по кредитиране на недвижими имоти в Bank Austria

Виктор Тончев – независим финансов и застрахователен консултант, кредитиране на недвижими имоти

__________________

Във всеки случай анкетираните не очакват много от правителството: 52% от тях смятат, че правителствените пакети за помощ няма да бъдат достатъчни. Само седем процента са уверени в себе си и очакват финансовото положение да остане същото или да се подобри. 19% от анкетираните смятат, че синдикатите ще се справят с искания за заплати с над 10% увеличение, т.е. малко над текущата инфлация. В момента в металургията се водят преговори за колективния трудов договор (КТД) за 2023 г., а следващата седмица във вторник ще започнат преговорите в сектора на търговията на дребно с приблизително 500 000 служители.

________________

Полезни адреси:

Елизабета Колева – сертифициран данъчен съветник

Силвия Стойкова – данъчни и счетоводни услуги

________________

Макар че тази много трудна в икономическо отношение година вече е към края си, (все още) няма изгледи за подобрение. Цените продължават да растат. Според актуалната прогноза на Oesterreichische Nationalbank през тази година инфлацията ще достигне 8,5%. Въпреки мерките на правителството за ограничаване на инфлацията централните банкери не очакват значително облекчаване на развитието и през 2023 г., когато инфлацията може да бъде 6,4%.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации