21 C
Виена
понеделник, 29 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия падна с девет позиции в глобалната класация "Индекс за възприятие на...

Австрия падна с девет позиции в глобалната класация „Индекс за възприятие на корупция“

-- Реклама --

Австрия падна с девет места в класацията на международния „Индекс за възприятие на корупцията„, правена всяка година от Transparency International (TI). От 13 място през 2021 г. сега страната се нарежда на 22 място в света с резултат от 71 точки от 100. Миналата година Австрия имаше 74 точки, а преди две години – 76 точки. Въпреки че изпадна от групата на 20-те страни с най-ниска корупция, резултатът на алпийската република все още е значително над средното глобално ниво.

В класацията са включени 180 държави, които се оценяват по скала от 0 (високо ниво на корупция) до 100 (никаква корупция).

Лидер в класацията е Дания с 90 точки, следвана от Финландия и Нова Зеландия с по 87 точки. Германия и Швейцария остават в челната десетка.

България се нарежда на 72 място с 43 точки, напредвайки с една стъпка напред в сравнение с 2021 г.

На дъното са Сирия с 13 точки и Сомалия с 12 точки.

Много скандали и липса на реформи

“Развитието на Австрия е не само негативно, но и „невероятен тътен“ надолу“, казва Ева Гайблингер, председател на управителния съвет на TI Австрия, пред Der Standard. „През последните години състоянието ни и без това непрекъснато се влошава, но този спад е ясен предупредителен сигнал.“ Според Гайблингер много от предполагаемите случаи на корупция едва сега се отразяват в индекса, включително скандалът с рекламата на бившия федерален канцлер Себастиан Курц.

„Сега всички ние получаваме сметката за това, че мерки за борба с корупцията не са били предприети изобщо или са били предприети много колебливо“, убеденa е Гайблингер. Според нея в страната се обсъжда дали поведението на отделни лица е от значение за наказателното право, но се пренебрегват недостатъчиците в системата.

От неправителствената организация виждат необходимост от реформа най-вече в областта на свободата на информацията, където Австрия е „на дъното на класацията в Европа“. Вече десет години се правят опити за приемане на адекватен закон, но засега без успех.

По принцип Гайблингер оценява положително реформата в наказателното право относно корупцията. От друга страна, тя критикува закъснялото и неадекватно прилагане на Директивата за лицата, подаващи сигнали за нередности.

Възприятие за корупцията – основен критерии за оценка

За индекса на корупцията на Transparency International се използват данни, събрани от дванадесет различни институции, сред които Световната банка, Световният икономически форум и фондация „Бертелсман“. Решаващият фактор не е броят на обвиненията или присъдите, а възприемането на нивото на корупция от експертите и наличните механизми за предотвратяване на корупцията. Фокусът е върху подкупите, непотизма, присвояването и ефективното наказателно преследване на държавните служители.

Корупцията обикновено се извършва тайно, така че статистиката е свързана с голяма несигурност. Чистите цифри на осъдителните присъди не са представителни, например ако корупцията изобщо не се преследва. В същото време не е задължително корупцията да се обсъжда публично, както е в момента в Австрия. В крайна сметка това означава, че престъпленията се разглеждат. От гледна точка на TI индексът на възприятието все пак се е „утвърдил като един от най-добрите инструменти за представяне на неуловимия феномен корупция и за оценка на нивото му в различните държави“.

Щети за милиарди

Според Гайблингер ежедневната корупция в Австрия постоянно намалява, но случаите на най-високо политическо ниво формират външното възприятие. „И това международно възприятие е много тревожно за бизнеса, защото корупцията има отрицателно въздействие върху националната икономика по различни причини“.

Ако най-добрата оферта не спечели обществена поръчка, държавата губи данъчни приходи и ненужно харчи много пари. Страните, които са податливи на корупция, също са по-малко привлекателни за инвеститорите. Според изчисленията на Фридрих Шнайдер, икономист от университета „Йоханес Кеплер“ в Линц, икономическите щети, причинени от корупцията, се оценяват на 15 милиарда евро през 2021 г. Тенденцията е възходяща: През 2020 г. те са около 14,4 млрд. евро, а през 2019 г. – 13,5 млрд. евро.

Наскоро Австрия загуби позиции и в индекса на Световния проект за правосъдие за върховенството на закона през 2022 г. В сравнение с предходната година страната е паднала с две места и сега е на единадесето място. В категориите „липса на корупция“ и „открито управление“ Австрия се нарежда съответно на 18-о и 20-о място в света. В доклад на Групата на държавите срещу корупцията (Greco) към Съвета на Европа, който критикува най-вече липсата на прозрачност и политическото влияние върху назначенията, Австрия също получи слаба оценка.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации