19.8 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоисторияСаграда Фамилия е най-красивата сграда в света. Шьонбрун е на 10 място...

Саграда Фамилия е най-красивата сграда в света. Шьонбрун е на 10 място сочи проучване на TripAdvisor

-- Реклама --

Световноизвестната църква „Саграда Фамилия“ в Барселона е най-красивата сграда на земята според неотдавнашно проучване на световния туристически портал TripAdvisor. Грандиозната църковна сграда в испанския средиземноморски метрополис е избрана заради своята оригиналност, местоположение, история и художествена стойност. През 2022 г. тя е и най-споменаваната сграда в TripAdvisor с 164 200 отзива.

Саграда Фамилия в Барселона вече има няколко други рекорда. Според Книгата на Гинес това е най-високата и най-посещавана модернистична църковна сграда в света, а  и със сигурност най-дългата строителна площадка в света. Звездата на каталунската архитектура Антонио Гауди започва да строи все още недовършената църква още през 1882 г. Към момента тя е висока 138 метра, а до окончателното ѝ завършване през 2026 г. тя ще достигне 172,5.

В проучването, проведено сред 460 милиона потребители на платформата в 132 държави по света, уникалната в архитектурно отношение базилика на Антонио Гауди изпреварва сгради като парижката катедрала Нотр Дам (второ място), Синята джамия в Истанбул (седмо място) или Тадж Махал в Индия (осмо място). 16 104 пъти тя е определена като красива, докато Нотр Дам има 12 931 споменавания, а класираната на трето място Biltmore House в Ашвил, Северна Каролина – 9 609.

снимка pixabay

Дворецът Шьонбрун във Виена е на 10 място

В същата класация на TripAdvisor дворецът Шьонбрун е десетата най-красива сграда в света. Той събира 6 992 определения „красив”. Сградата, която има над 300-годишна история, е и най-посещаваната забележителност в Австрия – близо осем милиона туристи годишно се любуват на красотата на двореца, парка и зоологическата градина. През 1996 г. комплексът е вписан като част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Ако искате да научите повече за историята на красивия дворец и за съдбата на неговите именити обитатели, заповядайте на тематичната разходка на 29 януари с екскурзоводката Диана Пиперова. Всички подробности ще намерите ТУК

___________________

Десет интересни факта за двореца Шьонбрун

___________________

Проучването

Проучването се базира на отзивите в TripAdvisor от 132 държави и всеки щат на САЩ за споменаване на думата „красив“. Сградите с най-много споменавания като най-красиви в съответните региони определят и крайната класация. За България това е катедралата „Св.Александър Невски” в София.

Потребителите на TripAdvisor показват отчетливо предпочитание към религиозни и готически постройки, както и към сградите на парламенти, железопътни гари и замъци.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации