14 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДесет интересни факта за двореца Шьонбрун

Десет интересни факта за двореца Шьонбрун

-- Реклама --

сн. Паулина Драгоева

Независимо дали сте посещавали двореца Шьонбрун като турист или се разхождате из великолепния парк в неделните утрини, защото живеете наблизо, или пък зоологическата градина е любимо място за децата ви, знаете, че това място е пропито с история и тайни. Тук са оттеквали стъпките на Мария Терезия и Сиси, разхождали са се политици и военноначалници, свирили са музикантите на Виенската филхармония.

За виенчани Шьонбрун е много повече от туристическа забележителност, защото дворецът е не само част от миналото на Австрия, но активен участник в настоящето. Множеството музеи, които се намират в дворцовия комплекс, най-старата зоологическа градина в света, великолепните градини, лабиринти и оранжерии задават съвременния ритъм на това прекрасно кътче от австрийската столица.

Шьонбрун
снимка Паулина Драгоева

Много може да се разказва за над 300-годишната история на двореца и красивия парк, но ние ви предлагаме само няколко интересни факти.

  • Мястото е собственост на династията на Хабсбургите от 1569 г. Съпругата на император Фердинанд II – Елеоноре фон Гонзага е построила тук през 1642 г. малък дворец, наречен Schönbrunn. Името Шьонбрун идва от открития в околностите му красив извор (“Schöner Brunnen“, което в превод означава красив фонтан, кладенец).

Виена за ценители: Скандали и любови в династията Хабсбург – разходка с екскурзовод

КОГА: 20 август 2021г. от 19.00 ч.

Екскурзовод: Диана Пиперова

За повече подробности и записване ТУК


  • В днешния си вид дворецът и градините му, които тогава са били в покрайнините на Виена, са довършени от Мария Терезия през 1743 г.
  • Докато Хофбург е бил домът на императорското семейство през зимата, то дворецът Шьонбрун е използван като лятна резиденция.
снимка Паулина Драгоева
  • Прекрасните градини и парка са отворени за всички поданици на империята през 1779 г.
  • Дворецът е рожденото място на Мария Антоанета, дъщерята на Мария Терезия, която се омъжва за френския крал Луи XVI. Тя загива трагично на гилотината по време на Френската революция през 1793 г.

През 1830 г. тук е роден и император Франц Йозеф. Той прекарва последните си години в своя работен кабинет в двореца, който вече се използва като целогодишна резиденция.

снимка Паулина Драгоева
  • Шьонбрун разполага с 1 441 стаи, от които днес могат да се посетят 45. Те са декорирани в стил рококо като по-голяма част от изложените мебели, килими и гоблени са оригинални.
  • През 1762 г. в Залата с огледалата шестгодишният Моцарт демонстрира музикалния си талант пред Мария Терезия и императорското семейство.

  • Залите на двореца не веднъж са били място за важни исторически събития. В Овалния китайски кабинет Мария Терезия провежда тайна конференция с държавния канцлер принц Кауниц.

Тук е била и главната квартира на Наполеон, провел се е част от Виенския конгрес (1814), поставен е краят на монархията, а през 1961 г е проведена историческата среща между Джон Кенеди и Никита Хрушчов.

  • От 1996 г. дворецът Шьонбрун и неговите градини са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
  • Близо осем милиона туристи годишно се любуват на красивия бароков дворец, което прави Шьонбрун най-посещаваната забележителност в Австрия.

________________

Още по темата:

Пролет в Шьонбрун

Виена: Есенна соната в Шьонбрун

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации