17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноКак Виена пести газ в топлофикациите

Как Виена пести газ в топлофикациите

-- Реклама --

След изключително мекия октомври и първите седмици на ноември, които също бяха топли за сезона, потреблението на централно отопление във Виена започна да расте. За да запази запасите от газ, от миналата седмица виенската енергийна компания започна да използва лек мазут за отопление в топлоцентралите.

Четирите топлоцентрали във Виена имат максимална мощност от около 1250 мегавата и могат да гарантират топлоснабдяването на Виена дори в случай на недостиг на газ като използват енергия от изгаряне на отпадъци, биомаса и промишлена отпадна топлина. През този отоплителен сезон системите редовно ще използват лек мазут. Общинското предприятие Wien Energie до момента е складирало почти 20 000 тона мазут и е сключило допълнителни договори за доставки.

________________________

Австрия намалява значително зависимостта от вноса на руски газ

________________________

През лятото Виена запълни газовите хранилища над 90 процента. Въпреки това основният приоритет е да се пести газ навсякъде, където това е възможно. Затова топлоцентралите в австрийската столица ще използват и мазут. Това е необходима мярка за осигуряване на топлоподаването в тази кризисна зима. „Работим върху щадящи климата алтернативи за нефт и газ”, каза Михаел Щребл, председател на борда на директорите на Wien Energie. До 2040 г. централното отопление във Виена трябва да стане неутрално по отношение на климата и по този начин да бъде независимо от скъпия внос на газ и нафта.

Още през 2023 г. Виена ще пусне в експлоатация голяма термопомпа в пречиствателната станция Ебсвин, която ще може да снабдява 56 000 виенски домакинства с топлоенергия. От 2026 г. първата дълбока геотермална система в Асперн също ще произвежда възобновяема топлоенергия.

Информация на EurocomPR,

Бюро за връзки с обществеността на Община Виена

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации