1.2 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия намалява значително зависимостта от вноса на руски газ

Австрия намалява значително зависимостта от вноса на руски газ

-- Реклама --

В началото на агресивната война на Русия срещу Украйна делът на руския газ, внасян в Австрия, бе 79%. В рамките на няколко месеца алпийската република намали зависимостта си от руските газови доставки до 21% през септември.

Според експертите страната е подготвена за зимата, но политиците трябва да помислят как да се справят с продължаващите високи цени на газа и електроенергията.

В съобщение за пресата Министерството на енергетиката, ръководено от Леонор Гевеслер (Зелени), се позовава на новия уебсайт Energie.gv.at, на който вече са достъпни данните на E-Control. Понастоящем съоръженията за съхранение на газ са запълнени на 95,5 %, като една трета от тях е запазена за клиенти, които използват австрийската база. а една пета от тях се съхранява като стратегически резерв.

Тръбопроводи през Германия и Италия

От февруари 2022 г. насам зависимостта от руски газ се намалява стъпка по стъпка. Ако в началото на годината почти 80% от вноса на газ все още идваше от Русия, то през септември този дял е само 21%. По данни на E-Control вносът от други източници се осъществява главно по маршрути през Германия и Италия. Така например за Германия и Италия бяха резервирани тръбопроводи с капацитет от 40 тераватчаса (TWh). Това позволи на Австрия да купува газ от Норвегия, втечнен газ и в малка степен газ от Северна Африка и Централна Азия.

За да гарантира нуждите от природен газ, Австрия активира първото ниво на плана за извънредни ситуации

Войната в Украйна и голямото европейско събуждане по отношение на руската газова политика

„Направихме голяма крачка за освобождаване от зависимостта си от руския газ. Бих искала да благодаря на всички, които помогнаха това да стане възможно – на доставчиците на енергия, които положиха усилия да намерят нови доставчици, и на всички хора, които пестят енергия у дома“, каза министър Гевеслер, но добави, че все още предстои много работа. „Ще бъдем истински свободни едва когато можем напълно да се справим без руски газ. Върху това се работи всеки ден „на пълни обороти“.

Намаляване на цената, увеличаване на потреблението

Според Йоханес Шмидт от Института за устойчиво развитие към Виенския университет за природни ресурси и приложни науки за живота (BOKU) през месеците септември, октомври и ноември тази година е било потребено средно с около десет процента по-малко газ, отколкото през периода 2019-2021 г. За цялата година досега е било потребено с пет процента по-малко газ, отколкото през сравнимите периоди от 2015 до 2021 г., каза той в понеделник на събитие, организирано от Австрийската академия на науките (ÖAW).

Според него като цяло страната е в добра позиция за зимата, тъй като складовите помещения са много добре запълнени, по-добре от когато и да било преди. Топлата есен е била благоприятен фактор, но дори и извън климатичните условия се наблюдават икономии в потреблението на газ.

„Виждаме, че при отчитане на климатичните условия определено сме спестили 10-15% през септември и октомври“, но през ноември спестяванията са намалели до 5%. „Предполагаме, че голяма част от тези спестявания идват от промишлеността“, каза експертът. Същевременно той заяви, че успехите в спестяванията през ноември са намалели, тъй като цената на газа на спот пазара е спаднала и индустриите, които купуват там, са увеличили потреблението си.

Нужни са стимули за спестяване

Въпреки това потреблението на газ при производството на електроенергия тази година е по-високо, отколкото през последните три години. „Имаме недостиг на електроенергия“, казва Шмидт. Причината за това е, че малкото валежи и ниските нива на водата са намалили производството на електроенергия от водноелектрически централи. Друг отрицателен фактор е, че производството на енергия от ядрени централи във Франция понастоящем е далеч под целевото ниво.

Как да се справим с високите цени на електроенергията и газа е политически въпрос. Според Филип Шмидт-Денглер от Института по икономика към Виенския университет това може да бъде оставено на пазарите, а икономиите да се правят там, където е най-лесно. „Ясно е, че това води до социални изкривявания”.

Другата крайност е да се регулират цените, например с таван на цените. „Проблемът е, че това не води до увеличаване на количеството газ“, казва Шмидт-Денглер. Следователно предизвикателството е, от една страна, да се запази ефектът на ценовите механизми, т.е. стимулите за спестяване, а от друга, да се предоставят облекчения, когато това е необходимо.

В този контекст е важно да се взимат предвид социалните различия. „Разбира се, това, което е социално релевантно, се преценява различно от хората”, казва експертът. В случая с климатичния бонус и ограничаването на цените на електроенергията не е имало социална диференциация и почти не са били създадени стимули за спестяване.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации