14.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКарл Нехамер в Москва…и какво от това?

Карл Нехамер в Москва…и какво от това?

-- Реклама --

Текст Мартина Шопова-Янев

Какво прави австрийският федерален канцлер Карл Нехамер в Москва и то дни след посещението си в Киев? Защо стана първият европейски лидер, който посети Путин след началото на военните действия в Украйна? Ще има ли изобщо някакви последствия от визитата на Нехамер?

Най-скоро отговор ще има на последния въпрос и той вероятно ще е: “Не, срещата между Путин и Нехамер няма да има последствия.” Не и забележими с невъоръжено око.

Виена-Киев-Москва

Кратката видео пресконференция след визитата австрийският канцлер започна с обобщение на видяното в Буча и Киев през изминалия уикенд. За разлика от посещението в Москва, за което не бяха поканени никакви журналисти и той пътува с малък екип, това в Украйна бе отразено на място от много австрийски и чуждестранни медии. Видяхме Карл Нехамер в различни състояния: шокиран, съпричастен, подкрепящ. Имаше общи изявления с Володимир Зеленски, снимки с кмета на Киев Кличко, заявена готовност за помощ. Основното послание беше, че Австрия може да е военно неутрална, морално – не, и стои еднозначно на страната на украинския народ и срещу военните престъпления, извършвани върху него от руската армия.

За Нехамер било важно да каже всичко това в очите на руския президент.

_____________________

Австрийският канцлер ще се срещне с Путин в Москва

____________________

„Това не беше приятелско посещение“

Австрийският канцлер съобщи за “много прям, труден и открит разговор” с Путин, продължил около 75 минути. “Това не беше приятелско посещение.“ Фокус в разговора били тежките военни престъпления в Буча и други места, за които трябва да бъде потърсена сметка на отговорнитe пред международни съдилища и институции. Санкциите срещу Русия ще се увеличават и ще стават още по-строги, докато в Украйна умират хора, настоял Нехамер. Както и за нуждата от военни преговори, подисгуряване на хуманитарни коридори и достъп на хуманитарни организации, които да снабдят с вода, храна и медицинска помощ ранените, жените и децата на най-засегнатите места в Украйна.

Нехамер се срещна със Зеленски в Киев, снимка Dragan Tatic, БКА

Персонална дипломация по лична инициатива

Инициативата за тази среща между Путин и Нехамер е на австрийския канцлер. Той я вижда като свое задължение, като плод на отговорността да направи поне опит в полза на мира или облекчаване на сегашната ситуация в Украйна. За част от сънародниците му и политически наблюдатели тази кауза звучи възвишено, но стои някак неестествено в политическата му биография, която не е свързана с външна политика. Според други той защитава ценности, без които съвременното демократично общество, в което солидарността е основен елемент, не може. За трети визитата е възможност да се надникне в актуалната обстановка в Москва и състоянието на руския президент. А има и такива, които виждат в посещението възможност за Нехамер да отклони вниманието от скандал с негови бодигардове, шофирали пияни след почерпка в дома на канцлера.

Карл Нехамер настоява, че срещата с Путин е персонална дипломация. В условията на военен неутралитет, в който се намира Австрия по силата на Московския меморандум от 1955 г., дипломацията изглежда единствена възможност за страната да съобщи позицията си за тази война.

_______________

Какво чества Австрия на своя национален празник на 26 октомври?

______________

Неутралитетът е основен контекст на вътрешнополитическата дискусия в последните седмици. Горещите точки в нея са разтегливостта на понятието “военен” и има ли изобщо Австрия възможност да бъде неутрална като член на ЕС, който взема и финансира решения в помощ на Украйна. При всички случаи Австрия не участва пряко в никакви разговори на военна тематика, въоражаване, операции, войска и прочие елементи на директните бойни действия.

Разговори, които вълнуват Австрия обаче, са тези за газта. 80 процента от вноса в страната е руски. Цените за крайния потребител скочиха двойно, почти тройно от 2019 година насам. В силно газифицирана Виена, например, сред обществото постепенно се настанява тих ужас от изравнителните сметки, които пристигат в последните седмици. Засега няма данни тази тема да е обсъждана по време на разговора в Москва.

Реакции

И така, Карл Нехамер стана първият европейски лидер, който се срещна очи в очи с Путин след началото на военните действия в Украйна…и какво от това? Реакциите в обществото и останалите политически партии са от сдържани през присмехулни до негативни. Нехамер предприе действие, с което нямаше надежда да постигне кой знае какво. Самият той няма сериозна тежест в международен план. Искането на примирие и сигурни хуманитарни коридори в Украйна не е ново. Съществува реален риск Путин да използва посещението за вътрешна пропаганда в смисъла на “Каква международна изолация?! Ето ви западен лидер на крака при мен!”. Преди срещата от администрацията на австрийския канцлер разпространиха информацията, че няма да бъдат правени никакви общи изявления, няма да се разпространяват никакви снимки или видео именно заради притеснението от информационна злоупотреба с материалите. Очевидци разказват, че Нехамер и Путин дори не се здрависали. Като единствен положителен знак след срещата Нехамер изтъкна интереса, който Путин показал към продължаване на преговорите в Истанбул.

Нехамер твърди, че не надценява нито себе си, нито ролята си на канцлер на военно неутрална държава. Че е съгласувал действията си с Урсула фон Дер Лайен, Олаф Шолц, Ердоган и Зеленски и е бил готов да се откаже от пътуването в Москва по настояване на когото и да е от тях. Изглежда упорит в преследването на определен политически образ: на канцлер, който управлява с твърдост, но отрича агресията. Принципен, но не авторитарен. Спазващ буквата на закона, но отворен към диалог за промени.

Изглежда и като човек, притеснен да не остане встрани от прожекторите или заподозрян в неефективност от сънародниците си.

Междувременно руските медии са лаконични за визитата на австрийския канцлер в Москва, а самият Путин така и не излезе с изявление.

Зеленски настоява за ембарго на петрола и оръжия за защитата на Мариупол. От пристанищния украински град споделят съмнения, че са ги атакували с отровен газ тази нощ. Посещението на Нехамер не изглежда да е оставило забележима следа в хода на военния конфликт в Украйна. Засега.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

_________________________

Още по темата:

Войната в Украйна и голямото европейско събуждане по отношение на руската газова политика

Впечатления от украинската граница

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации