8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийският канцлер ще се срещне в понеделник с Путин в Москва

Австрийският канцлер ще се срещне в понеделник с Путин в Москва

Австрийският федерален канцлер Карл Нехамер е на път да се срещне с руския държавен глава в Москва. Срещата е предвидена за понеделник, а целта е "да се направи всичко, за да се спре войната".

-- Реклама --

Австрийският федерален канцлер Карл Нехамер е на път да се срещне с руския държавен глава в Москва. Срещата е предвидена за понеделник, 11 април, а целта е „да се направи всичко, за да се спре войната“. Това стана известно ден след визитата на канцлера в Украйна и срещата му с украинския президент Володимир Зеленски в Киев.

В неделя вечерта канцлерът Карл Нехамер замина през Турция за Русия. В понеделник той ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Москва. Неговата „вътрешна мотивация“ за мисията е да „направи всичко, за да спре войната“. Въпреки че няма очаквания за ответна реакция от страна на Путин, Нехамер иска преди всичко да повдигне въпроса за необходимостта от хуманитарни коридори, както и за масовите убийства в Буча. Най-малкото той ще има възможност да „каже това на Путин в очите“, заяви Нехамер в късния неделен следобед в канцлерството.

Утре ще се срещна с Владимир Путин в Москва. Ние сме военно неутрални, но имаме ясна позиция по отношение на руската агресивна война с Украйна. Тя трябва да спре! Нужни са хуманиратни коридори, спиране на огъня и цялостно разследване на военните престъпления. (официален Twitter акаунт на Карл Нехамер)

Нехамер е разговарял подробно с германския канцлер Олаф Шолц и турския президент Реджеп Тайип Ердоган за пътуването си до Москва и е информирал председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По време на престоя си в Киев Нехамер е информирал за визитата си  и украинския президент Володимир Зеленски.

„Отворени канали за комуникация“

По думите на канцлера още докато планувал пътуването си до Киев, той обмислял и възможността за мисия в Москва.

_________________________

Австрия отзовава четирима руски дипломати

_________________________

Въпреки че Австрия има ясна позиция и смята Русия за агресор, тя все пак иска да играе ролята на посредник, дори и някои държави като балтийските или Полша да не разбират това. Самият Зеленски разговаря и с Путин – и без тях двамата мирът е невъзможен. А Австрия, като неутрална страна, ще „направи всичко за мира“. Въпреки че вече изгони четирима руски дипломати, страната все още има „отворени канали за комуникация“ с Руската федерация.

В момента има две възможности, казва Нехамер: да стоиш настрана или да се включиш. Той иска да направи второто – „дори, ако аз лично нямам голяма полза от това като политик“.

Без съвместна пресконференция

Разговорът с Путин ще се състои в 15:00 ч. местно време в Москва. След това е планирано изявление на Нехамер в посолството на Австрия в Москва. Австрийският канцлер отказа да проведе съвместна пресконференция с Путин, както е предложено от руската страна. Вероятно, за да не предложи на Путин на този етап.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

____________________

Още по темата:

Войната в Украйна и голямото европейско събуждане по отношение на руската газова политика

Впечатления от украинската граница

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации