7.3 C
Виена
сряда, 24 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияРуското външно министерство с остра критика срещу Австрия

Руското външно министерство с остра критика срещу Австрия

Руското външно министерство вижда в изказванията на австрийските политици "абсурдни обвинения" и се съмнява в неутралитета на Австрия

-- Реклама --

В събота следобед, 5 март, руското външно министерство разкритикува изявленията на федералния канцлер Карл Нехамер и външния министър Александър Шаленберг с тон, който трудно можеше да си представим преди войната в Украйна, коментира Ди Пресе. Според посолството през последните дни австрийски официални лица са направили „едностранчиви и скандални изявления“ относно ситуацията в Украйна. Изявлението е разпространено в социалните мрежи.

Обвинения в антируска реторика

Според руското външно министерство в телевизионно интервю на 27 февруари и на пресконференция на 1 март федералният канцлер на „привидно неутрална Австрия“ Карл Нехамер е обвинил ръководството на Русия в едностранно разпалване на война, нарушаване на международното хуманитарно право и дори извършване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Думите на канцлера са окачествени като „емоционална антируска реторика“.

Освен това Нехамер обяснявал, че неутралитетът на Австрия е бил „наложен“ от съветските комунисти след Втората световна война. В този контекст обаче Министерството на външните работи на Русия припомня, че Държавният договор със съюзниците от 1955 г. е станал възможен само благодарение на освобождението от Червената армия. „Освобождаването на територията на тази страна (Австрия, бел. ред.) имаше висока цена – повече от 26 000 войници паднаха в в хода на това освобождение“, се казва в него.

Какво чества Австрия на своя национален празник на 26 октомври?

„Остро осъждаме подобни необосновани твърдения и оценки“, заявява руското външно министерство. Това би породило сериозни съмнения относно качеството на „неутралността“ на Виена, която в последно време забележимо намалява и ерозира. Това ще бъде взето предвид в бъдеще, се казва в заключението на изявлението.

В същото време Москва критикува и външния министър Шаленберг, който на пресконференцията на 1 март е отправил „абсурдни обвинения“ срещу Русия, включително обвинението, че е разрушила паневропейската стратегия за сигурност.

Реакция: „Австрия е неутрална държава от военна гледна точка“

Австрийското външно министерство (BMEIA) отговори с кратко съобщение в Twitter, публикувано на немски и руски език в събота вечерта.

„Във военно отношение Австрия е неутрална държава. Но ние никога не сме политически неутрални, когато става дума за спазване на международното право. В никакъв случай не сме неутрални по отношение на насилието и никога няма да останем безмълвни, когато се посяга на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на дадена държава. Винаги ще се противопоставяме твърдо на това на всички нива. Спазването на международното право, особено на разпоредбите на международното хуманитарно право, е нашата червена линия.“

В началото на месеца стената зад паметника на Съветската армия на Шварценбергплац осъмна в цветовете на украинското знаме. Става дума за частна инициатива на Йоханес Шварценберг, един от собствениците на двореца Шварценберг, с която той изразява подкрепата си за Украйна. Тогава руският посланик отговори в социалните мрежи, че така на всички украинци и австрийци се припомня фактът, че в „редовете на Червената армия рамо до рамо руснаци и украинци са се били срещу фашистките окупатори“.

Още по темата:

Канцлерът и президентът на Австрия с общо послание за солидарност с Украйна

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации