5.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСпоред становище на Европейския съд индексирането на детските надбавки в Австрия е...

Според становище на Европейския съд индексирането на детските надбавки в Австрия е незаконосъобразно

-- Реклама --

Работниците от други държави от ЕС трябва да могат да получават същите детски надбавки и данъчни облекчения в Австрия като австрийските работници, независимо от местоживеенето на децата им, се казва в доклада.

След горещ дебат и въпреки предупрежденията на ЕК за нарушаване на правилата на ЕС, през октомври 2018 г. австрийският парламент прие закон, според който равнището на семейните помощи ще се индексира в зависимост от жизнения стандарт на страната, в която живеят децата, за които те се изплащат.

За Себастиан Курц и тогавашното коалиционно правителство (Народната партия и Партията на свободата) това беше един от най-важните символични проекти – да облече в действия обещанията си да спре „имиграцията в социалната система“. Адаптирането семейните надбавки както и данъчното облекчение за деца за граждани на ЕС, работещи в Австрия, към разходите за живот в местата, където живеят децата им, засегана особено източноевропейците в това число и българските граждани.

Още от самото начало експертите предушреждаваха, че това „индексиране“ противоречи на правото на ЕС, а Европейската комисия заведе дело срещу Австрия в рамките на процедурата за нарушение през май 2020 г.

__________________

Австрия прие закона за индексиране на семейните помощи спрямо стандарта на държавата, в която живее детето

Индексирането на детските надбавки противоречи на европейското законодателство, обяви ЕК

_________________

Нарушение на правото на ЕС

Сега вече имаме още едно категорично становище, че приетият от Австрия закон противоречи на европейското законодателство.

Ричард дьо ла Тур, генерален адвокат в Съда на Европейския съюз (СЕС), заявява в заключението си по делото, че индексирането нарушава правото на Съюза. Според него служителите, които са граждани на друга държава-членка, трябва да могат да получават същите облекчения и данъчни преференции в Австрия, както австрийските служители, независимо от местоживеенето на децата им. В края на краищата те допринасят за финансирането на австрийската социална и данъчна система по същия начин, както и австрийските работници.

Правните становища на генералните адвокати не са задължителни за Съда на ЕС, така че тепърва предстои да видим какво ще бъде окончателното решение по казуса. Като правило обаче Съдът на ЕС следва тези становищата.

__________________

Полезни адреси, когато търсите данъчни и счетоводни услуги в Австрия

_________________

Реакции в Австрия

Първата реакция в Австрия дойде от говорителката на Зелените Барбара Нейслер. Тя приветства становището и каза, че подходът, който стои зад приетата през 2018 г. индексацията „противоречи на всяка претенция за справедливост, която би трябвало да има една демократична държава.“ Тя заяви, че правителството трябва да подготви ремонт на този закон още преди решението на Съда на ЕС да е готово.

Правни последици за Австрия от решение на Европейския съд

Ако Австрия бъде осъдена, както се очаква, тя трябва не само да отмени правния регламент за индексациятa, но и ще трябва да изплати неправомерно спрените обезщетения със задна дата. Ръководителят на представителството на Европейската комисия в Австрия Мартин Селмайр очаква поток от искания за възстановяване на средства.

FEIA APP

При приемането на закона тогавашното правителство на Народната партия и Партията на свободата гордо изчисляваше годишните икономии от индексацията на 114 милиона евро. Три години след влизането в сила на този спорен закон може да се окаже, че Австрия трябва да изплати на засегнатите семейства 342 милиона евро.

_________________

Още по темата:

Обезщетения и помощи при майчинство и бащинство и детски надбавки в Австрия

Anmeldebescheinigung – сертификат за регистрация, регламентиращ престоя в Австрия

Адресна регистрация в Австрия

Ако имате проблеми с получаването на детски надбавки, можете да се обърнете винаги за съдействие към юристите на сдружението Austria for beginners, които предоставят безплатни правни консултации на чужденци в Австрия.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации