5.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияИндексирането на детските надбавки противоречи на европейското законодателство, обяви ЕК

Индексирането на детските надбавки противоречи на европейското законодателство, обяви ЕК

-- Реклама --

Планираните реформи на австрийското правителство за индексирането на детските надбавки срещат законодателни пречки на европейско ниво

Текст Миглена Хофер, Маг. LL.M

 семейни помощи в Австрия

Една от първите законодателни реформи, която настоящето правителство на Австрия обяви, съвсем очаквано срещна съпротивата на Европейската комисия. Става въпрос за желанието на кабинета на Себастиан Курц да индексира размера на детските надбавки съобразно нивото на жизнен стандарт на страната, в която децата на получаващите ги пребивават.

Въпреки че всяка държава-членка на Съюз е автономна по отношение на собственото си вътрешно законодателство, то не може да противоречи на европейското право. Един от неговите основни принципи е именно забраната за дискриминация и задължението за еднакво третиране на граждани на държавите-членки. Ако детските надбавки се индексират спрямо държава на пребиваване, това би означавало гражданите на ЕС, които живеят в държави с по-нисък стандарт на живот, да бъдат ощетявани в сравнение с такива, които живеят при по-добри условия. От самата формулировка се вижда очевидното противоречие с основополагащ принцип на ЕС.

Спазването на този принцип е и причината да няма еднинен размер в границата на съюза на семейните надбавки. Изплащането на помощи трябва да съответства на приноса на конкретния гражданин спрямо социалната система, в която пребивава. Логиката е, че същите приноси трябва да доведат до същите ползи.

ЕК е заявила, че ако въпреки нейното становище, Австрия приеме планираните изменения, страната ще бъде изправена пред Европейския съд за нарушаване на европейското законодателство.


Обезщетения и помощи при майчинство и бащинство и детски надбавки в Австрия

Anmeldebescheinigung – сертификат за регистрация, регламентиращ престоя в Австрия

Адресна регистрация в Австрия


Какво означава това решение на ЕК за пребиваващите в Австрия български граждани?

На първо място да са спокойни, че техните деца няма да бъдат ощетени и докато отговарят на законодателните условия за получаване на детски надбавки, такива ще им бъдат отпускани в размера, в който ги получават и австрийските деца.

Да припомним още веднъж накратко какви са тези условия:

  • Родителят, кандидатсващ за надбавките, да пребивава легално в Австрия, тоест да има получен документ за това – Anmeldebescheinigung или Daueraufenthaltstitel
  • Ако детето е в Австрия, то трябва да живее в същото домакинство като родителя
  • Ако детето не живее в Австрия, родителят може да докаже, че издържа детето си
  • Родителят и детето трябва да имат имат валидна здравна застраховка
  • Родителите нямат право да получават детски надбавки от друга държава. Ако имат и размерът е по-малък от този в Австрия, те могат да кандидатстват за изплащане на разликата между двете.
Миглена Хофер, Austria for beginners
Маг.Миглена Хофер, LL.M

Ако имате проблеми с получаването на детски надбавки, можете да се обърнете винаги за съдействие към юристите на сдружението Austria for beginners, които предоставят безплатни правни консултации на чужденци в Австрия.

Маг.Миглена Хофер, LL.M е дипломиран юрист и един от основателите на сдружение Austria for beginners, което се стреми да направи първите стъпки на чужденците в Австрия по-лесни.


Семейните помощи в цифри

Броят децата, живеещи в чужбина, но получаващи детски надбавки от австрийската държава (Familienbeinhilfe) се увеличил през последните 15 години почти сто пъти. През 2002 г. 1 500 деца са получавали детски надбавки в друга държава, през 2016 г. техният брой е 130 000. Близо половината от тях са в Унгария и Словакия, 40% са в Полша, Румъния, Словения и Чехия.

През 2016 г. за семейни помощи са изплатени 4,77 млрд. евро за близо 2 млн. деца. 291 млн. евро или близо 6% са заминали за чужбина.

С индексирането на размера на детските помощи спрямо стандарта на страната, в която живее детето, австрийското правителство иска да спести близо 114 млн. евро годишно.


Още по темата:

Austria for beginners – услуги и предмет на дейност

Austria for beginners: Интеграцията означава познаване и спазване на местните правила и норми

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации