25.4 C
Виена
понеделник, 2 октомври, 2023
spot_img
НачалоAвстрияНовият канцлер Карл Нехамер залага на диалога

Новият канцлер Карл Нехамер залага на диалога

-- Реклама --

Едва ли поемайки поста президент на Република Австрия през 2017 г. Александър Ван дер Белен си е представял, че ще му се наложи толкова често да заклева канцлери и министри. Сътресенията след скандала Ибица и обвиненията в активна и пасивна корупция на Курц доведоха до оставки, избори и рокади в правителството. Точно пет пъти досега президентът е подписвал указ за назначаване на канцер (Себастиан Курц, 2 пъти, Хартвиг Льогер, Бригите Биерлайн, Александър Шаленберг), а с назначаването на министрите, бройката на преминалите през кабинета му държавни мъже и жени става 58.

_____________________

По взаимно съгласие и на семейни начала – денонощие на политически рокади в Австрия

Себастиан Курц  подаде оставка. Става канцлер в сянка

_____________________

На 6 декември в духа на установената вече традиция, пред него се закле и Карл Нехамер – новият канцлер на Австрия. Заедно с него клетва положиха и четирима нови министри, както и държавния секретар.Така броят на заклелите се в тържествената зала „Мария Терезия“ достигна 64.

Кой кой е в настоящето правителство

След като Себастиан Курц це оттегли официално от всички политически постове, той бе последван  от финансовия министър Гернод Бюмел. От образователното министерство си тръгна Хайнц Файсман, а само след два месеца Михаел Линхард напусна поста на първи дипломат.

Новите имена сега са Герхард Карнер, който поема от Карл Нахамер вътрешното министерство. Държавните финанси вече ще се управляват от Магнус Брунер, а образованието – от Мартин Полашек. Александър Шаленберг се връща във външното министерство, а постът държавен секретар се поема от 27-годишната Клаудия Плаколм.

Пожеланията на президента

След официалната церемония Александър Ван дер Белен бе кратък в обръщението си към новите членове на кабинета. Той очерта битката с пандемията и нейните социални, икономически и чисто човешки последици като основен приоритет в бъдещата работа на правителството. Решенията трябва да са базирани на факти и да бъдат комуникирани на хората последователно и непротиворечиво.

„Имайки предвид новия омникрон вариант, все още не знаем как ще се развие пандемията. Затова е важно да не се създават фалшиви очаквания и да не се обещават неща, които не могат да бъдат изпълнени”.

Докато в президентството течеше церемонията по встъпване в длъжност, на площада отвън се бяха събрали протестиращи срещу ваксините и Ковид мерките. Наложи се полицията да образува коридор през събралото се множество, за да може новият канцлер да стигне до работното си място.

Нехамер – между канцлерството и партията

Още в сряда, 8 декември, Нехамер ще проведе първата си среща с министър-председателите на отделните провинции. Темата е достатъчно трудна – отваряне на страната след локдауна. Дали Нехамер ще се подаде на исканията за пълно отваряне, идващи от страната, или ще се вслуша в коалиционния си партньор за по-предпазливи стъпки?

Нехамер вече заяви, че диалогът и взаимното уважение ще бъдат в основата на комуникацията му с хората. Но дали това ще му помогне да стабилизира разтърсваната от противоречия коалиция? Надеждите за по-добра съвместна работа със Зелените, този път и от двете страни, са големи.

Курц остави Народната партия разцепена, а представителите в отделните провинции се чувстват достатъчно силни, за да налагат исканията си. Въпреки че идва с подкрепата на Долна Австрия, Нехамер ще трябва да положи много усилия, за да се наложи над федералните организации.

Предстои да видим дали Карл Нехамер ще излезе от сянката на предшественика си и ще наложи свой стил на управление. И най-вече дали ще успее да преодолее разцеплението в обществото, както си пожела при встъпването в длъжност.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации