6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: От 1-и ноември влиза в сила забраната за пушене в заведения

Австрия: От 1-и ноември влиза в сила забраната за пушене в заведения

-- Реклама --

Без тютюнев дим в австрийските заведения от 1-и ноември 

забрана за пушене в Австрия

Както Меланж Булгарен вече съобщи, още в началото на юли австрийският парламент прие закон, който въвежда пълна забрана за пушене в заведенията. От 1-и ноември новите правила влизат в сила и във всички ресторанти, локали, кафенета, хойригери и други места, в които се сервира храна, няма да може да се пали цигара.

Пътят за „изваждането” на цигарения дим от заведенията не бе никак лесен и бе обвързан от политическите настроения в страната. На 2-и юли, малко повече от месец след разпадането на коалицията между Народната партия и Партията на свободата поради скандала „Ибицагейт”, всички парламентарни партии, с изключение на партията на Хайнц Кристиан Щрахе, гласуваха за въвеждане на ограничение за пушене на обществени места, където се произвеждат, преработват или консумират храни и напитки. Новият закон дойде 18 месеца след като вече бившето коалиционно правителство отмени приетите през пролетта на 2015 г. от парламента промени в Закона за тютюнопушеното, които налагаха пълно ограничаване на цигарите на ресторанти и кафенета.


Австрия: От 1-и ноември без тютюнев дим в заведенията

Австрия: Пълната забрана за пушене в заведения влиза в сила от 2018 г.

Австрийският парламент върна пушенето в заведенията


Глоби за собствениците на заведения и нарушителите

Нарушаването на забраната е обвързана и с глоби както за самото заведение, така и за пушачите. При първо нарушение собственикът на локал може да бъде глобен до 2000 евро, но при повторно не спазване на забраната, глобата може да достигне до 10 000 евро. Пушачите също подлежат на санкция – до 100 евро, но ако нарушението е повторно, може да се наложи да платя до 1000 евро.

Полезни адреси на български консултанти, експерти, магазини, фирми, институции, църкви, училища в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Здравните организации се надяват тези мерки да допринесат за намаляване на процента на пушачите в Австрия. По данни от 2014 г. близо 1/3 от населението е подвластно на вредния навик – 24% пушат редовно, а 6% запалват цигара от време на време.  Това отрежда на страната едно от първите места в ЕС по процент пушачи сред населението. Данните сочат, че 26% от мъжете и 22% от жените пушат, а сред младежите над 17 години  29% са момичета, а 25% – момчета.

Представителите на ресторантьорския бранш изглеждат разделени в позицията си относно новите правила. Голяма част от тях се страхуват, че бизнесът им ще пострада, но има и такива, които са доволни, че клиентите и персоналът им вече няма да дишат тютюнев дим.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации