6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: От 1-и ноември без тютюнев дим в заведенията

Австрия: От 1-и ноември без тютюнев дим в заведенията

-- Реклама --

Австрийският парламент прие пълната забрана за пушене в заведенията

забрана за пушене в Австрия

Вторник, 2-ри юли, се оказа изключително ползотворен за австрийския парламент. В рамките на един ден бяха приети изключително важни закони – от пълната забрана на употребата на глифосат в Австрия и използването на пластмасови торбички до въвеждане на дълго чаканата забрана на тютюнопушенето във всички заведения, включително в добилите популярност шиша барове и електронните цигари.

От месец ноември в австрийските заведения няма да се пуши

Всички парламентарни партии, с изключение на Партията на свободата, гласуваха за въвеждане на ограничение за пушене на обществени места, където се произвеждат, преработват или консумират храни и напитки. В градините към заведенията обаче ще може да се запалва цигара.

Новият закон идва 18 месеца след като вече бившето коалиционно правителство на Народната партия и Партията на свободата отмени приетите от парламента промени в Закона за тютюнопушеното, които налагаха пълно ограничаване на цигарите на ресторанти и кафенета.


Австрия: Пълната забрана за пушене в заведения влиза в сила от 2018 г.

Австрийският парламент върна пушенето в заведенията


Дългата тютюнева сага

През пролетта на 2015 г австрийският парламент най-после прие забрана за пушене в заведенията, която трябваше да влезе в сила през май 2018 г. Още тогава лидерът на Партията на свободата и сам страстен пушач Хайнц Кристиан Щрахе се закани, че, ако партията му спечели изборите през 2018 г., той ще отмени този закон. И го направи. Забраната бе отменена седмици преди да влезе в сила с гласовете на Народната партия и Партията на свободата.

Последваха протести от страна на лекарите и неправителствени здравни организации, а петицията  „Don’t smokе” бе подписана от близо 900 000 човека. Те обаче не успяха с нищо не променят ситуацията,

Скандалното видео „Ибица” с председателя на Партията на свободата Хайнц Кристиан Щрахе и последиците от него , а именно „развод” между тюркоазената Народна партия и синята Партия на свободата, доведоха до нови избори през септември 2019 г.

Сега депутатите от партията на Себастиан Курц заеха друга позиция и подкрепиха пълната забрана за пушене в заведенията и дадоха да се разбере, че гласуването им миналата година е било изцяло под натиска на коалиционния партньор.

Председателката на Социалистическата партия Памела Ренди-Вагнер, бивш министър на здравеопазването, определи този ден като „ден на политическа радост” и подчерта, че по този начин може да се работи за подобряване на здравето на стотици хора.

Недоволство от страна на ресторантьорите

На свой ред бизнесът, засегнат от забраната за тютюнопушене, изрази недоволството си. Търговската камара във Виена излезе с изявление, в което се казва, че новият закон ще засегне близо 250 заведения във Виена и 6 000 служители, а в цяла Австрия – около 500 шиша бара и 10 000 работещи в сферата. Предупреждава се и за потенциален конфликт заради шума от излизащите да пушат пред заведенията и живеещите наоколо жители.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации