5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКак да изчислим, монтираме сами нашите LED ленти

Как да изчислим, монтираме сами нашите LED ленти

-- Реклама --

Автор Стоил Кордев, управител на UniLED Austria

В днешната статия ще разгледаме темата за LED лентите. Те са едни от най-разпространените осветителни продукти. За съжаление, рядко се намира полезна и конкретна информация, която наистина да Ви помогне да разберете как най-добре да се справите със тях.

В настоящата статия ще се спрем на най-често задаваните въпроси свързани с тях, а именно:

Какво трябва да знаем, когато търсим и избираме LED Ленти?

Как и къде можем да отрежем LED лентите?

Как да използваме водоустойчивите LED ленти?

Нека започнем първо с рязането.

Това е най-лесната задача! Всяка лента има няколко медни контакта, където можете да режете. Указанието при различните производители е различно, но почти винаги е обозначено с лента и ножици, където може да се реже.

Само там и никъде другаде  LED лентата може да бъде отрязана или съкратена. Ако все пак отрежете не на правилно указаното място, няма да повредите цялата лента, а само модула от три или съответно шест диода. Апропо, така можете да познаете дали избраната от вас LED лента функционира под напрежение от 12 волта или 24 волта прав ток. Ако виждате три диода, които са свързани серийно в един модул, то със сигурност можете да посегнете към 12-волтовото захранване. На прав път ще сте! Шестте диода указват 24 волта ток.

На същото място, където сте отрязали LED лентата, можете също така и да я удължите или със съединители, или директно със спойка. Запояването винаги е за препоръчване, защото така направената връзка е много по-стабилна и дълготрайна. Конекторите или съединителите, които се предлагат на пазара често корозират много бързо и губят контакт още преди да сте се нарадвали на новата светлина във вашия дом.

Видове LED ленти, сравнени по цвета на светлината

Светлината на една LED лента зависи от вида на диодите, които са монтирани – едноцветна или полицветна, RGB или RGBW.

Едноцветните LED ленти имат само два контакта на спойката, т.е. плюс и минус. Червеният кабел е винаги плюс, черният е минус. От едноцветните ленти можете да откриете на пазара основно три различни вида : топло бели с цвят от 2400 до 3200 Келвина, неутрално бели от 4000 до 5000 Келвина и студено бели от 6000 до 6500 Келвина.

Предимства:

  • Лесна за монтаж, поене и скъсяване
  • Възможност за използване на повече заедно свързани метри лента
  • Достъпна цена

Недостатъци:

Няма известни

Полицветната LED лента е характерна с това, че във всички диодни съединения са интегрирани два цвята диоди- топло бели ( обикновено около 2700 Келвина) и студено бели ( обикновено около 6500 Келвина). Чрез тази лента можете да постигнете всички цветове на т.н дневна светлина между 2700 и 6500 Келвина, както и в повечето случаи да я димирате. За целта Ви е нужен контролер, който да подава правилното напрежение на диода, с което да се променя цвета му. Обикновено е с  три контакта за спойка, където червеният кабел е плюсът, а освен черният минус ще намерите и още един минус, който е стандартно бял кабел.

Предимства:

  • Сравнително лесна за монтаж и запояване
  • Постигане на множество цветове според личните предпочитания
  • Може лесно да се комбинира с други LED лампи с различен цвят на светене

Недостатъци:

  • По-висока цена от тази на стандартните ленти
  • Изисква използване на контролер / смесител
  • Заради променливото напрежение на 2-та канала може да са свързва до 5 метра под 12 волта и до 10 метра под 24 волта
  • RGB лентата има четири контакта за спойка- червено, зелено, синьо и черно. Тук нещата са малко объркващи, защото черният цвят не е минус, а плюс. Другите цветове са основните, играждащи цветната картина. За да можете да смесвате цветовете, така че да получите желания, се налага да използвате контролер с дистанционно или такъв с DMX функция ( т.е компютърен контрол и предпрограмиране). Практиката показва, че заради множеството различни производители на контролери се наблюдава често объркване или “ умишлено“ разместване на синия и зеления цвят. Ако при избора на цвят не се получава правилният, знайте, че не страдате от делтонизъм, а просто разменете двата кабела! Всичко ще се оправи!

Плюсове:

  • Максимум 256 различни цвята според Контролера
  • Постигане на интересни ефекти, както и възможност за собствен дизайн
  • Сравнително ниска цена

Минуси:

  • Изисква използване на контролер/смесител
  • Ограничение в дължината на монтажа (изисква допълнителни познания в сферата на електрониката, ако желаете да монтирате повече от 7 метра под 12 волта или 10 метра под 24 волта)

RGBW или RGBNW или RGBWW са LED ленти с комбинирани диоди с трите цвята – червен, зелен и син плюс единият от основните цветове на дневната светлина- топло бял WW, неутрално бял NW или студено бял W. Вече все по-често навлизат и комбинираните диоди с всички цветове т.н RGB CCT диоди, където можете да направите всевъзможни комбинации със светлина. При тези ленти имате съответно 5 или 6 контакта за спойка.

Водоустойчиви ленти IP44 и IP65

Ако трябва да отрежете или разширите водоустойчиви светодиодни ленти, трябва да запечатате спойките много добре със силикон и топлинен маркуч, така че да не попадне вода или влага.

Как да изберете правилното захранване?

За да можете да изберете правилния трансформатор, първо трябва да измерите консумацията на LED лентата. Тя обикновено се дава директно от производителя или използвате мултицет, който показва показва нейните стойности в Ампер.

За Ваше улеснение така получената стойност може да се преобразува във ватове. Например, ако имате консумация 0,5А, умножете 0,5 по 12 волта или 24 волта и резултатът обръща числото във ватове.

Много от производителите смятат консумацията на ток на LED лентите като умножават консумацията на един диод по техния брой. Това никога не дава вярната информация, защото на лената има не само диоди, но и съпротивления. С други думи това би означавало, че колкото повече метра лента използвате, толкова по-малко ще е сумарният разход.

Могат ли всички LED ленти под 12V и 24V да се димират?

Отговорът е ДА, всички светодиодни ленти, които са под 12 и 24 волта могат да се димират. Всичко, от което се нуждаете, е димер и контролер, за да можете директно да контролирате лентите.

Какво трябва да знаете, когато трябва да използвате по-дълги като размер LED ленти под 12 или 24 волта?

Винаги трябва да сте наясно с текущия спад на напрежение. Ако използвате 12V LED лента, вие трябва да знаете, че можете да използвате максимум 7м наведнъж. След седмия метър лентата или отслабва, или ако е RGB , свети в различен цвят.

Ако използвате LED ленти под 24V, може да използвате до 11 м наведнъж. След единадесетия метър идва същото явление като при 12V вариант.

Има два начина за захранване на повече метри лента и да избегнете горепосочения проблем: или с усилвател, поставен след  седмия, респективно 11 метър, или по-рентабилната версия с двустранно захранване. Просто захранвайте лентата директно от трансформатора и от двете страни.

LED лента 230V

LED лентите под 230 V са много удобни, тъй като в този случай нямате нужда от захранване. Всичко, от което се нуждаете, е щепсел, за да я свържете директно към 230V и токоизправител (в противен случай лентата само ще мига), защото диодите финкционират с прав ток.

Всеки производител на този вид ленти предлага и съответните токоизправители като метража лента варира между 50 и 100 метра на уред.

Всички LED ленти под 230 V са вградени в маркуч, така че са защитени от вода и прах.

Ако имате нужда от декоративно осветление в градината си или искате да осветите стената си, използвайте LED ленти под 230 волта. Първо са водоустойчиви и второ, нямате нужда от захранващ адаптер. Моля, обърнете внимание: винаги използвайте капачка в края на лентата. Напрежението е високо и опасно.

Имате ли наистина нужда от алуминиев профил?

Използването на алуминиеви профили със светодиодните ленти винаги е за препоръчване. Първо, заради равномерното разпределение на топлината,  и второ, двустранната лепяща лента ще се залепи по-здраво, защото профилите имат гладка повърхност.

Друга причина за използването им е, че LED лентите често заслепяват очите. Почти всички производители предлагат на своите клиенти алуминиеви профили в комплект с матова капачка, която ви осигурява хомогенна светлина. В този случай лентата няма да заслепи и светлината става по-приятна.

Заключение

Монтажът на LED лентите не е лесна задача, но ако имате търпение и малко опит, можете да се справите сами. Ако сглобяването е трудна задача за вас, ние специалистите от UniLED AUSTRIA ще се радваме да Ви помогнем.

Всичко, което трябва да направите, е да ни изпратите Вашия проект на електронна поща office@uniled.at или да дойдете на място. Ние ще изберем подходящия светодиоден комплект заедно с Вас и след това ще го подготвим. Целият процес отнема максимум 2 часа, а вие ще получите предварително монтирания си LED комплект още същия ден. За нас ще бъде удоволствие да планираме вашия LED проект с нашите  LED ленти и контролери.

Магазин: Prager Straße 10, 1210 Wien

E-Mail: office@uniled.at

TEL: +43 660 150 2208

WEB: www.uniled.at

UniLED – Вашият партньор в избора на LED 

UniLED предлага на пазара широка продуктова гама – от най-малките светлодиоди за дома до улично и индустриално осветление. В магазина на фирмата ще намерите не само най-новите и модерни LED тела, но и ще получите компетентна помощ при избора на подходящи продукти и консултация при планирането на цялостното осветление с помощта на DiaLUX.

__________________

Още по темата:

Фирма UniLED предлага висококачествени и модерни продукти за LED осветление

Стоил Кордев, мениджър: Професионализъм, вяра в екипа и отговорност са водещите ми принципи в бизнеса

спонсорирано съдържание

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации